Wat is een paniekaanval?

In de Nederlandse bevolking heeft 2 tot 3 procent wel eens last van paniekaanvallen. Vrouwen hebben het vaker dan de mannen, volgens MIND. Als je een paniekaanval hebt, voelt het alsof je plotselinge golven van intense angst hebt, alsof er een heftige storm in je lichaam zit. Tijdens een paniekaanval kun je last krijgen van verschillende lichamelijke en mentale symptomen.

Zo kan je hart veel sneller kloppen – en dus ook je ademhaling versnellen – en je kan het gevoel krijgen dat je controle volledig verliest. Ook kan je klamme handen krijgen en duizelig worden en zelfs nog een drukkend gevoel ervaren op je borst. Een paniekaanval duurt niet lang, soms namelijk maar enkele minuten. Echter voelt dit voor veel mensen als uren aan.

Het enge is vooral dat je niet weet wanneer het komt, dus het kan zomaar onverwachts gebeuren zonder een duidelijke reden. Toch kunnen bepaalde situaties het wel degelijk uitlokken. Een paniekaanval kan je het gevoel geven dat je een hartaanval kan krijgen, waardoor je zult afvragen of je eraan kunt overlijden.

Kan je overlijden van een paniekaanval?

Tijdens een paniekaanval kan je hart veel harder kloppen en dat zult op lange termijn zwaar zijn voor je hart. Echter is een paniekaanval helemaal niet gevaarlijk voor je gezondheid en je zou dus ook niet kunnen overlijden aan een paniekaanval.

Het is vooral belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het eng is, en niet meer dan dat. Het is dus niet gevaarlijk en je hoeft er zeker niet voor te schamen. Dus probeer lekker kalm te blijven en goed te blijven ademen.