De tropische temperaturen van de afgelopen week hebben ons doen wakker schudden. naast dat je beseft dat je die mooie zonnebril bent kwijtgeraakt in een dronken-bui en dat je eigenlijk helemaal geen korte broeken hebt heeft ook de zon mogelijk ook jou op een genadeloze manier te pakken genomen. Je ligt lekker in het park. Flesje wijn, gitaartje en een koele wind waardoor je die factor vijftig in het supermarktschap hebt laten staan. Verbrand worden door de zon is vervelend. Een rode, jeukende, geïrriteerde huid is het directe gevolg, maar op den duur kan een zwaar verouderde huid en zelfs huidkanker het gevolg zijn. Wear sunscreen, zodat jij er niet als een engelse toerist bijloopt deze zomer. Heb je je toch verkeken op de zon en zit je als een kreeft achter je laptop, volg dan de volgende tips:

Ibuprofen

Heb je een heerlijke dag in de zon gehad? Zat je lekker op het terras, urenlang speciaal biertjes te drinken en kon de dag voor jou maar niet lang genoeg duren? Bij thuiskomst denk je even lekker te gaan douchen en bij het in de spiegel kijken besef je dat je flink verbrand bent. Het komende, branderige gevoel kan worden verlicht door Ibuprofen te nemen. Doe dit binnen 24 uur.

Weg met chemicaliën

Het gaat je niet lukken om de verbranding terug te draaien, maar je kunt je lichaam wel een handje helpen en het helingsproces versnelling. Terwijl je lichaam druk bezig is met het herstellen van de schade dien je zo min mogelijk verzorgingsproducten met chemicaliën te gebruiken. Ga dus niet scrubben en gebruik geen artikelen met alcohol of andere toegevoegde stoffen. Deze zullen je huid verder uitdrogen.

man man zon

Kies de juiste kleding

De volgende dag. Je hoopt dat de roodheid een beetje is weggetrokken. Bij het kijken in de spiegel blijkt dit natuurlijk vies tegen te vallen. Daarbij is je huid nog steeds ontzettend gevoelig. Pak daarom luchtige, zachte stoffen in plaats van dies stugge dry-denim. Verkies een donker shirt boven een wit shirt. Dat steekt niet zo af op die rode huid.

Drink water, veel water

Wanneer je door de zon verbrand bent ervaart je lichaam hetzelfde gevoel als wanneer je een flinke kater hebt. Heb is daarbij van belang dat je veel water ligt, minimaal twee liter per dag.

man man zonnebrand