De BMI berekenen
Je BMI berekenen De volledige benaming van de BMI is de body mass index. Dit is de verhouding tussen je lengte en gewicht, die je kunt berekenen om te kijken of je geen ondergewicht of overgewicht hebt. Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen behoorlijke gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dus daarom is de body mass index een goede indicator om te kijken of je minder burgers en meer vitamines naar binnen moet werken. De BMI is oorspronkelijk bedoeld om grote groepen mensen te berekenen en niet te bepalen of een individu ondergewicht of overgewicht heeft. En daarom is de BMI het meest betrouwbaar bij volwassenen en niet bij kinderen. Ook moet je rekening houden met verschillende lichaamstypes, waarbij de Aziaten een andere lichaamsbouw hebben en een andere BMI index nodig hebben om te bepalen of diegene gezond is. Spieren spelen ook een rol bij de BMI index. Als jij gespierd bent, zal je ook worden verdeeld bij de zwaarlijvigen. Dit komt omdat de BMI hier geen rekening mee houdt.
Hoe bereken ik mijn BMI?
Er bestaan tegenwoordig veel tools op internet om je BMI index te berekenen. Je BMI berekenen kan via een online tool, waarbij je drie persoonlijke gegevens nodig hebt. Het geslacht, leeftijdscategorie en de lengte zijn nodig. Het enige wat jij hoeft te doen is dit in te vullen in een online tool. En vanuit de gegevens rolt je BMI en kun je kijken of je ondergewicht of overgewicht hebt. De body mass index wordt weergegeven in een getal. Voor een gemiddelde West-Europese man tussen de 18-44 jaar oud kun je een index krijgen onder de 18,5. Dit betekent dat je dan te licht bent in verhouding met je gewicht en lengte. Een body index tussen de 18.5-25 houdt in dat je een gezond gewicht hebt. Als je te zwaar bent, krijg je een index tussen de 25-30. Als laatste kun je een index krijgen boven de 30. Dit betekent dat je veel te zwaar bent. Het berekenen van het BMI is dus gemakkelijker dan dat het lijkt.
Ondergewicht of overgewicht
Meestal kan jij zelf al goed inschatten of je overgewicht of ondergewicht hebt wanneer je kijkt naar je lichaam. Mocht de index wijzen op een ongezond lichaam, dan dien je er wel wat aan te doen. Zo kan je op lange termijn de gezondheidsrisico’s vermijden. Je kan je gezondheid bevorderen met bijvoorbeeld de populaire diëten die wellicht geschikt kunnen zijn voor jou. Ook kom je met gezonde gewoontes, veel beweging en een stabiel trainingsschema al een heel eind. Zo zal jij binnenkort op het strand met vol zelfvetrouwen zitten.