“The Orkney Single Malt With Viking Soul”

Vaak worden whisky’s geprezen om hun smaken palet. Terecht ook, het proces dat om de hoek komt kijken om zo’n veelzijdige smaak te creëren met ‘slechts’ drie ingrediënten is alles behalve eenvoudig. Het onderscheidt de expertises van verschillende merken en maakt dat de ene whisky meer geprezen wordt dan de ander. We komen vaak in aanraking met whisky bij MAN-MAN en meestal gaat het dan veelal om smaak.

De balans die we terugvinden in Highland Park

Bij Highland Park is deze ervaring anders. Het merk richt zich niet alleen op het creëren van de gewenste smaak, maar er wordt tevens een stuk geschiedenis vertelt – iets wat bij een product als whisky in onze optiek zeer belangrijk is. Het is een dranksoort die meer aandacht vereist dan slechts een slok. Wanneer je whisky drinkt kies je het moment uit en ga je er goed voor zitten. Je neemt de geuren in je op, probeert de smaak te ontrafelen en tegelijkertijd vergelijk je de whisky met eerdere ervaringen.

Medium-HP-17-Soren-Glasses-4-Hands

Het feit dat Highland Park whisky zoveel meer is dan slechts een ingewikkeld proces maakt dat onze interesse gewekt is en we aandachtig luisteren naar een goed verhaal. Schotland als land draagt van zichzelf al heel veel mystiek mee en dat wordt bij Highland Park nog meer versterkt. Zo zijn de Orkney-eilanden – de plek waar de Distilleerderij van Highland Park zich bevindt – als laatste deel van het Verenigd Koninkrijk onder Scandinavische invloeden geweest.

Mede hierdoor hebben de bewoners van deze eilanden-groep een zeer sterke band met de Vikingen. Een aspect dat we direct terugvinden in het design en de geschiedenis van Highland Park. Het merk is gestoeld op de invloed die zich vandaag de dag nog steeds duidelijk laat zien op de Orkney-eilanden. Iets wat een extra mystiek met zich meebrengt. Tevens wordt deze traditionele insteek van het gebruiken van een andere cultuur in stand gehouden door de mensen die werken in de distilleerderij.

Twee nieuwe whisky’s

Highland Park heeft hun whisky assortiment nu uitgebreid met twee nieuwe whisky’s. Te kennen de Dragon Legend en de The Dark. Die laatste zal in zeer gelimiteerde oplage geproduceerd worden. Er zal een totaliteit van 28.000 flessen gebotteld worden. Hiervan zullen 8000 flessen in hoeveelheden van 750ml naar de Verenigde Staten worden verscheept – de overige 20.000 flessen worden in 700cl formaten over de rest van de wereld verdeeld. Het kopen van een dergelijke fles is dus een zeer exclusieve aangelegenheid.

De Highland Park Dragon Legend

De speciale Dragon Legend is een whisky gemaakt ter ere van een oude Viking-legende omtrent de onbevreesde Viking Sigurd die in een gevecht de draak Fafnir versloeg. Het is opnieuw een ode aan het verleden van de Orkney-eilanden – welke ruim 600 jaar lang door Vikingen bewoond en geregeerd werden. Het mooie aan deze Dragon Legend whisky is het feit dat deze single-malt whisky nooit hetzelfde is. Er is bewust gekozen om deze whisky blanco samen te stellen.

Medium-HP-17-Soren-Cask-Rolling-2 Medium-HP-17-Soren-Distillery-Night-1

Hiermee wordt bedoelt dat er geen specifiek jaargetal aan vast hangt. De whisky wordt gemaakt volgens traditionele samenstelling en is een eindproduct van het streven naar de gewenste smaak. Het kan dus voorkomen dat de eerste hoeveelheid gebottelde flessen een andere samenstelling kent dan de volgende. De oorzaak hiervan ligt in de samenstelling van de formule voor de gewenste smaak in het eindproduct en – vanzelfsprekend – de variabelen in de whisky’s die men gebruikt voor deze speciale versie.

Zo kan de Dragon Legend het ene jaar bestaan uit een whisky van 10 jaar en een van 17 jaar en het daaropvolgende jaar uit een whisky van 8 jaar en een van 20 jaar. Er is geen specifieke formule – de smaak staat voorop. De keuze hiervoor is in de ogen van het merk heel simpel. Highland Park streeft er naar dat mensen – whiskyliefhebbers – hun product kopen en consumeren vanwege de unieke smaak en het daarbij horende verhaal. De aanschaf vanwege een bepaalde leeftijd hoort daarin ondergeschikt te zijn. Logischerwijs is deze leeftijdsaanduiding dus ook niet aanwezig bij de Dragon Legend. 

De Highland Park The Dark

Deze unieke – zeer gelimiteerde – 17-jarige whisky is de meest recente speciale creatie van het merk uit Schotland. The Dark is gericht op de donkere maanden op Mainland – het grootste eiland van de Orkney-eilandengroep. De herfst- en wintermaanden op het eiland zijn zeer donker, guur en onstuimig. Het eiland staat bekend om het ruwe karakter en de stormen die er in deze tijd veel te vinden zijn. Mede vanwege dit uitgesproken karakter en de onstuimige tijden van het jaar heeft Highland Park besloten een speciale editie uit te brengen – als eerbetoon aan het eiland.

Een combinatie van Europees en Amerikaans eiken ex-oloroso sherryvaten. De gelimiteerde The Dark whisky niet – deze rijpt uitsluitend in Europees eiken ex-oloroso sherryvaten. Het hout van de sherryvaten waarin deze whisky rijpt geeft de speciale whisky een fruitige smaak met hier en daar een vleugje van kruiden en noten. De whisky is in onze optiek iets minder rokerig dan bijvoorbeeld de 10-jarige Highland Park. Dit maakt ‘m ook voor de beginnend whiskydrinker een goede optie

Traditionele werkwijze en beleving

Voor het drogen van de mout gebruikt Highland Park nog steeds met de hand gestoken turf. De heidebloemen die over de vlaktes van de eilanden zijn te vinden worden in een later stadium afgestoken als turf. Deze turf ligt vervolgens zes maanden te drogen in de buitenlucht. Zodra deze gedroogd is, dient het voor het drogen en ‘geuren’ van de mout.

DSC04587

Hier wordt tevens een ander verschil blootgelegd: de distilleerderij gebruikt namelijk veelal eigen mout. Het zijn deze aspecten die Highland Park anders maken dan de massa. De werkwijze, de ingrediënten maar misschien nog wel het meest de heritage. Zowel de traditionele wijze van whisky stoken als de relatie met de Vikingen.

Juist de samenhang van deze aspecten is wat Highland Park een whiskymerk maakt dat je beslist eens geprobeerd moet hebben. Vooral deze twee whisky’s maken dat jouw whiskymoment er een wordt dat veel verder gaat dan een alcoholische drank nuttigen. In de koude winterdagen die ons te wachten staan is niets zo lekker als een goede whisky. Als dit dan ook nog een complete whisky is, dan is ’t helemaal top. Een goede smaak, een goede beleving én een mooi verhaal.

Wetende dat het mout nog door malt-masters wordt bewerkt iedere zeven uur, men met een zeer grote, logge traditioneel houten kruiwagen alles verplaatst en de natuurlijke grond van het eiland wordt gebruikt om de ketel te stoken, kunnen we niet anders dan concluderen dat dit merk een van de meest rijke verhalen vertelt. Juist die aspecten en de wijze waarop ze allemaal samenkomen in dat glaasje in je hand is wat wij zo appreciëren in een goede whisky. Want, zoals gezegd, een goede whisky is meer dan alleen smaak.