In bad of onder de douche voor het slapen gaan
Je kunt over een koude douche zeggen wat je wil, maar ook een warm bad of een warme douche heeft heel wat voordelen. Het verlaagt je bloeddruk, verbetert je bloedsomloop en het kan helpen om vermoeide of overbelaste spieren te ontspannen. Alle reden om dus ’s avonds even de tijd te nemen voor een bad of douche. Maar het heeft mogelijk nog een voordeel, want een warm bad of warme douche kan de kwaliteit van je slaap wel degelijk verbeteren.
Een warm bad heeft invloed op de kwaliteit van je slaap
Onderzoek van de Universiteit van Texas heeft uitgewezen dat een warm bad of warme douche een merkbare invloed had op de slaapkwaliteit van mensen. Tijdens het onderzoek werden 17 andere onderzoeken met elkaar vergeleken. De conclusie was dat slechts 10 minuten in een warm bad of onder een warme douche met water van 40 graden al invloed heeft op je slaap. Zowel op de kwaliteit van hun slaap als op de tijd die deelnemers sliepen. Ook vielen de mensen gemiddeld tien minuten sneller in slaap dan normaal.
Word je moe van een warm bad of warme douche?
Het is niet zo dat je echt moe wordt door een warm bad, al kan dat wel zo voelen. Het heeft te maken met je lichaamstemperatuur, die wordt geregeld door het circadiaanse ritme. Twee uur voordat je meestal gaat slapen begint je lichaam automatisch af te koelen. Terwijl je slaapt is je lichaamstemperatuur dan ook het laagst. Je lichaamstemperatuur gaat dan ongeveer 0.5°C tot 1.5°C omlaag. Tijdens een warm bad gaat de warmte in je lichaam naar je handen, voeten en huid. Daardoor verlaat de warmte makkelijker je lichaam. Ook de verwijdde bloedvaten door het warme water helpen daarbij. Om makkelijk in slaap te komen kan je daarom het beste twee uur tot negentig minuten voordat je van plan bent te gaan slapen even een ontspannend bad of warme douche nemen.