Hartaanval op jonge leeftijd
Amper vijftig jaar waren hart- of vaatziekten verantwoordelijk voor de helft van de sterfgevallen in Nederland. Dat aantal is door de verbeterde medische zorg en een gezonder voedingspatroon teruggebracht tot ongeveer 25%. Dat lijkt een mooi resultaat, maar we mogen niet te vroeg juichen. Juist onder mannen is er een aanzienlijk risico op een hartaanval. Vooral de groep tot 40 jaar loopt een groot risico. Daar zijn een aantal logische verklaringen voor.
We worden eerder zwaarder en blijven zwaar
Het zal geen verrassing zijn: we worden zwaarder. Op zich is dat niet zo’n probleem, maar wel dat we ook zwaarder blijven. Dat heeft uiteraard gevolgen voor onze gezondheid, waaronder ons hart. Uit onderzoek blijkt dat jongens van 20 tot 39 jaar een grotere voorkeur hebben voor fastfood dan ouderen. Het gevolg laat zich raden: meer calorierijke maaltijden zonder veel voedingswaarde. Dat zorgt voor een aanzienlijke toename qua gewicht waardoor het hart meer en harder moet werken. Een hoger risico op hartproblemen is daardoor aanwezig.
Meer rokers
Roken is natuurlijk nooit gezond, maar in de leeftijdsgroep van 25 tot 44 jaar zitten behoorlijk veel rokers. Die lopen dus extra veel kans op longproblemen én hartklachten. Om dat even te verduidelijken: rokers hebben 40 procent meer kans op een hartaandoening en 71 procent meer kans op een beroerte. Stoppen met roken kan dus zeker lonen.
De gevolgen van stress
Behalve roken, is stress een andere factor om rekening mee te houden. In Amerika is juist de groep van 22 tot 39 jaar de meest gestreste bevolkingsgroep. Ook al lijkt stress relatief onschuldig, het kan wel bestaande ontstekingen in kransslagaders verergeren. De kans op een ernstig hartprobleem kan dus toenemen.
Symptomen van hartproblemen worden niet snel genoeg herkend
Er is een aanzienlijk verschil tussen vrouwen en mannen als het gaat om het waarnemen van signalen die duiden op mogelijke hartproblemen. Zo zijn de klachten die vrouwen hebben een stuk vager. Bij mannen daarentegen ontstaat er de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling: symptomen worden niet direct gekoppeld aan een probleem met het hart, vooral vanwege de leeftijd. Ben je nog geen veertig, dan zal een dokter ook niet zo snel denken aan een mogelijk hartfalen. Je bent er gewoonweg te jong voor, zo wordt er al snel gedacht. Met andere woorden: heb je typische symptomen die doen denken aan hartproblemen, laat je niet zomaar weg sturen door de arts met het excuus dat je te jong bent. Een second opinion kan in dat geval geen kwaad.