De 9 meest voorkomende hangover cures: werken ze of is het enkel placebo? Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, gingen wij op onderzoek uit. Dan kun jij zo stil mogelijk blijven liggen…

De evening before

Veel eten: werkt

Zoals men altijd zegt, zorgt eten voor de basis in je maag. Vet eten helemaal, omdat vetten langzaam verteerd worden en dit je maag beschermt tegen de onrust die alcohol anders zou veroorzaken.

Melk drinken: werkt

Het drinken van melk vertraagt de absorptie van alcohol. Echter, het verhelpt het niet volledig, dus die kater kan alsnog om de hoek komen kijken. Je lichaam gaat een zware nacht tegemoet, dus bescherm jezelf nog zolang het kan.

Hangover hacks MAN MAN

The night itself

Water drinken: werkt deels

Vaak hoor je dat water helpt om de kater te verminderen, omdat dit de alcohol in je bloed verdunt. Dit is niet per se waar. Wat wel waar is, is dat je door het drinken van water automatisch minder alcohol binnenkrijgt (1 + 1 = 2). Daarnaast zijn katers voornamelijk een teken van uitdroging, wat je tegengaat door veel te drinken. Koolzuurhoudende dranken, zoals een cola’tje bij thuiskomst, zorgen er daarentegen juist voor dat alcohol sneller in je bloed wordt opgenomen.

Fietsen of wandelen naar huis: werkt

Frisse lucht en beweging zorgen ervoor dat je weer helder gaat denken (tot in hoeverre dat mogelijk is). Pak na dat avondje stappen dus niet de taxi, maar fiets naar huis. Zo sport je er ook gelijk weer wat calorieën af.

Hangover hacks MAN MAN

Slapen: werkt
Vanaf het moment dat jij bent gestopt met drinken – in feite al vanaf minuut 1 toen je begon – werkt jouw lichaam keihard om jou weer de oude te maken. Genoeg slaap zorgt ervoor dat al je energie naar je herstel gaat. Give yourself a break.

De morning after

Pijnstillers: werkt deels
Paracetamol onderdrukt de pijn, klopt. Het zorgt er echter ook voor dat lever extra hard aan het werk wordt gezet en je heel erg buikpijn kunt krijgen hierdoor. Aspirines en ibuprofen kunnen je maag ook irriteren, alleen schijnt Ibuprofen wel het meest effectief te zijn bij katers. Het nemen van deze pijnstiller voor het slapen gaan heeft echter weinig zijn, omdat Ibuprofen maar 4-8 uur werkt.

Een vette hap: werkt deels

Je spijsvertering is nog op volle gang, dus te veel eten – zeker vet – kan maagklachten veroorzaken, iets wat je zeker niet wil in combinatie met die killing hangover. Take it easy. Wel is het belangrijk om goed te eten om je energielevel weer op pijl te krijgen.

Hangover hacks MAN MAN

Een flinke kop koffie: werkt niet
Koffie helpt zo lang als de cafeïneboost duurt. Echter, koffie zorgt alleen nog maar voor meer dehydratatie. Wil je je niet met de minuut beroerder gaan voelen, laat die koffie dan even staan voor wat het is.

Vitamine C: werkt
Drink sapjes, het liefst zo vers mogelijk. Waarom? Omdat vitamine C het metabolisme van het afbreken van de alcohol in de lever versnelt. Daarnaast geven de natuurlijke suikers uit fruit je een enorme energieboost en worden de gifstoffen je lichaam uit gewerkt.

Ons advies is uiteraard om niet te drinken. Die kater wil je niet en het maakt je er zeker niet gezelliger op, zo niet aantrekkelijker. Is dit niet gelukt? Dan is het goede nieuws dat er genoeg trucjes zijn die deze massive hangover tegengaan. Ook is er onlangs een anti-kater drankje op de markt gebracht, mocht je het leven echt niet meer zien zitten. Happy sunday!