Een half miljard

Het blijkt dus uit de keiharde cijfers dat er vorig jaar maar liefst 10% meer woonoppervlak is verkocht, dan volgens het Kadaster beschikbaar was. Een ontwikkeling die toch op menige frons kan rekenen. We hebben het wel over de duurste plek in Nederland om te wonen (per vierkante meter). Het verkrijgen van woonruimte is al een hels karwei en de prijs opdrijven met het kunstmatig aandikken van woonoppervlakte maakt het er niet beter op.

Het gaat over een hoeveelheid van ongeveer 100.000 extra vierkante meter die dus ergens zweven. Niemand weet waar die vierkante meters daadwerkelijk zijn, maar het vermoeden bestaat dat ze er dus niet zijn. Volgens een anonieme makelaar zorgt een situatie als deze ervoor dat het makelaarsmilieu in en rondom Amsterdam een slechte naam krijgt. Iets waar ook de vereniging Eigen Huis zeer kritisch over is.

Makelaars verkopen huizen door links en rechts wat vierkante meters erbij te tellen. Zo kan een huis een oppervlak hebben van 40,2m2 en verkocht worden als ‘ongeveer 43m2’. Een gevolg dat – op tientallen gevallen – de ‘vierkante meters lucht’ al snel vermenigvuldigd. Een ontwikkeling die dus zeker zorgen baart bij verschillende instanties en makelaars.

makelaars amsterdam verkopen niet bestaand woonoppervlak MAN-MAN

‘Het Kadaster is verouderd’

Echter, De Makelaarsvereniging Amsterdam laat weten dat het verhaal een andere oorzaak kent. Het zou namelijk zo zijn dat het Kadaster her en der wat verouderd is. Tevens is het zo dat bewoners verbouwingen aan hun pand niet doorgeven. Dit vanwege het feit dat ze dan meer belasting moeten betalen. Daar valt iets voor te zeggen natuurlijk. Het lijkt aannemelijk dat het Kadaster niet in zo’n procentuele hoeveelheid foutief informeert, maar toch.

Hoe dan ook, het bewijst maar weer eens hoe extreem duur Amsterdam is. Het wonen in onze hoofdstad evolueert langzaam maar zeker naar een Mission Impossible. Ontwikkelingen zoals die dus nu door het FD worden uitgelicht helpen daar zeker – in negatieve zin – aan mee. Het is dus aan te raden om beslist even met een rolmaat een rondje te maken, mocht je iets op het oog hebben.