Hafþór Júlíus Björnsson

Met ruim 50 kilo minder aan lichaamsgewicht is The Mountain bezig om een nieuwe carrière op te bouwen. Na zijn succesvolle periode als The Mountain in Game of Thrones heeft hij nu zijn pijlen gericht op de bokssport. Om zijn conditie op te vijzelen en in vorm te komen heeft de acteur de zaken radicaal aangepakt. Zo doet hij 300 sit-ups per dag om de buikspieren extra te trainen en zijn core te versterken. Afgaande op de foto’s is de inspanning het in ieder geval waard geweest.

Denk overigens niet dat het trainingsschema van The Mountain een simpele training is. Hij mag dan wel flink gespierd zijn, om het vetpercentage naar beneden te brengen zijn toch de nodige inspanningen geleverd. Hafþór Júlíus Björnsson zegt zelf dat het programma hem zwaarder viel dan de voorbereiding van zijn deelname aan De Sterkste Man Ter Wereld. Sinds zo’n kleine drie maanden is hij ook met het gewichtheffen gestopt, het gaat hem immers om het verliezen het overtollige gewicht en niet om het kweken van nog meer spieren.

In plaats het gewichtheffen, concentreert hij zich op andere oefeningen zoals burpees, pull-ups, push-ups en sit-ups. Zo deed Björnsson het afgelopen jaar ongeveer 300 sit-ups per dag. Dat bleef niet zonder gevolgen, hij klaagde zeker in het begin regelmatig over pijnlijke buikspieren. Je moet volgens hem namelijk bijzonder stabiel kunnen staan tijdens het boksen en dus is een sterke core een absolute noodzaak. Björnsson maakt gebruik van verschillende soorten sit-ups, zoals de gewone sit-up of de ‘butterfly’ variant waarbij je met de voetzolen bij elkaar en de benen naar buiten gedraaid je sit-ups doet. Het volledige aantal sit-ups per dag verdeelt hij daarom over meerdere sets. “Soms doe ik een set van 50 en neem dan 30 seconden rust. Ook komt het voor dat ik eerst een serie push-ups voltooi voordat ik nog eens 50 sit-ups doe.” zei hij.

Zijn strenge trainingsschema heeft duidelijk effect op zijn buikspieren. “Mijn buikspieren zijn nu super zichtbaar, wat een groot verschil is met voorheen.” Het blijft echter niet bij sit-up, ook de voeding speelt nu een veel belangrijkere rol in zijn leven. Björnsson gelooft dat de meeste mensen de fout begaan door zich blind te staren op de fysieke inspanningen. Het gaat namelijk niet om de manier waarop je de buikspieren traint. Als de juiste voeding ontbreekt, zal je nooit het gewenste resultaat behalen.

“Je dieet is super belangrijk. Je kunt zoveel trainen als je wilt en 1000 sit-ups per dag doen, maar als je geen goed dieet volgt, zul je geen sixpack te zien krijgen.” Vet verliezen op je buikstreek komt volgens The Mountain neer op een calorietekort. Het probleem is juist dat je niet kan kiezen welke lichaamsdelen je eerst onder handen wil nemen.

Björnsson zegt zelf dat hij niet bijhoudt hoeveel calorieën hij dagelijks tot zich neemt. Voor hem is dat niet zo belangrijk. Hij vertrouwt gewoon op de vijf eiwitrijke maaltijden die hij dagelijks verorbert. Overigens doet hij dat niet elke dag, een dag per week mag hij zondigen en dus komt op die dag de ongezonde maaltijd te voorschijn.

Zie hieronder een aantal Instagram-foto’s van zijn transformatie: