Verander je houding

Het kan zijn dat je van tevoren al weet dat je niemand kent en daarom geen zin hebt in de verjaardag. Sla die negativiteit weg en weiger je te voelen alsof je er niet bij hoort. Je bent uitgenodigd, er dacht dus duidelijk iemand dat je een waardevolle aanvulling op het feest zou zijn. Focus je op jouw goede eigenschappen, die hebben jou in eerste instantie daar gebracht.  

Kom niet te laat

Misschien voelt op tijd komen ongemakkelijk, maar het is wel wat je het beste kunt doen. In het begin van een feest vermengt iedereen zich en probeert men zijn of haar plekje te vinden, waardoor ze van nature meer ontvankelijk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Wacht je te lang of kom je pas laat aan? Dan heb je de kans dat de groepjes al gevormd zijn. Het is veel moeilijk om in te breken in een al gevestigd groepje want die hebben al de tijd gehad om elkaar te leren kennen.

Help de gastheer

Het is niet alleen een beleeft gebaar, het geeft je ook iets te doen. Als je met een taak bezig bent, maak je je minder druk over het ongemakkelijk voelen. Ook kan het de gelegenheid geven om in gesprek te komen met iemand. 

Feestjes MAN MAN

Zoek naar een andere loner

Alleen is maar zo alleen toch? De kans is groot dat de andere loner ze zich net zo verloren voelt als jij. Zoek hem op! Kijk naar mensen die schuchter alleen staan, doelloos ronddwalen of gedachteloos door hun telefoon scrollen met een geconcentreerd gezicht zodat ze er druk mee lijken. Haal ze uit hun lijden met een simpel compliment of een opmerking over hoe overweldigend het is om alleen naar een evenement te komen.

Maak contact met de meest aanwezige

Het tegenovergestelde van de loner-strategie kan deze strategie ook effectief zijn: vind de extraverte van de groep en zeg hallo. Geef toe dat je niemand kent en er een beetje nerveus over bent. De kans is groot dat het voor hem geen enkele moeite heeft gekost om met jou te praten, en zal hij jou bij de groep betrekken.

Maak jezelf benaderbaar

Lichaamstaal is ontzettend belangrijk. Het is bewezen dat het een significant effect heeft op je humeur en mindset. Wanneer je een gesloten houding aanneemt – geen oogcontact, gebogen schouders, gekruiste armen over het lichaam – zal iemand niet snel op je afstappen. Wanneer je houding open is – een goede houding, open armen, een glimlach – zal jouw positieve lichaamstaal ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder en minder gestrest voelt en zullen mensen sneller op je afstappen.

Feest alleen MAN MAN

Neem zaken in eigen handen

De kans is groot dat de gastheer jou introduceert bij binnenkomst omdat hij niet wil dat iemand zich niet op zijn gemak voelt. Maar als dat niet gebeurt, is het aan jou om de bal aan het rollen te krijgen. Maak er gebruik van dat je een vreemde bent. Omdat je niemand kent, heb je het perfecte excuus om jezelf aan iedereen voor te stellen. Heb je moeite om een gesprek te beginnen? Stel dan een doel voor jezelf en verander het in een spel. Je kunt jezelf bijvoorbeeld uitdagen om met een bepaald aantal mensen te praten of om een bepaald aantal uren sociale contacten te hebben.

Oefen je kleine gesprekken

Stel open vragen en behoud oogcontact. Praat bijvoorbeeld over jouw kennis van actuele gebeurtenissen of muziek. Bereid een ijsbreker voor in het geval je nerveus wordt. Wees een actieve luisteraar en zoek naar overeenkomsten. Gebruik humor en beëindig een gesprek op een elegante manier.

Zoek het eten

Is het je wel eens opgevallen dat mensen op feestjes in de keuken belanden? De kans dat daar mensen zijn is dus groot. Ook heb je gelijk een gespreksonderwerp. Over eten en drinken kun je bijna niet uitgepraat raken.

En onthoud: niemand maakt het iets uit

Wanneer je alleen op een feestje bent kan het lijken of elke beweging die je maakt de aandacht trekt. Je doet je best om er cool uit te zien en vraagt je constant af wat andere mensen van je vinden. Maar hier is de waarheid: niemand maakt het ook maar iets uit. We zijn vooral bezig met onszelf en hebben geen energie over om elke stap van jou in de gaten te houden, dus ontspan. Wees jezelf en doe wat je wilt. Omhels de vrijheid dat niemand weet wie jij in eerste instantie bent.