Vorig jaar was er eveneens een grote loonstijging

In de laatste drie maanden van vorig jaar werd ook al een vergelijkbare loonstijging geregistreerd. Eerder voorspelde het CBS voor die periode zelfs een iets sterkere stijging. Dit cijfer is echter later naar beneden bijgesteld.

De aanhoudende stijging van de lonen is onder andere te wijten aan de flink gestegen inflatie. Vakbonden maken hier gebruik van om aanzienlijke loonsverhogingen te eisen, en dat lukt hen ook.

De verschillen tussen sectoren

Met name in de sector van verhuur en handel in onroerend goed hebben werknemers een significante vooruitgang geboekt van meer dan 12 procent. Dit betreft de woningcorporaties. CBS-econoom Frank Notten verduidelijkt dat het personeel in deze sector eerder weinig loonsverhogingen heeft ontvangen, waardoor dit een soort inhaalslag vertegenwoordigt. De horeca heeft ook geprofiteerd, met een stijging van bijna 11 procent. Dit is voornamelijk te danken aan de verhoogde minimumlonen, aldus Notten.

Wat zijn de reacties van werkgevers en vakbonden?

Werkgevers hebben recentelijk hun bezorgdheid geuit over de aanhoudende snelle stijging van de lonen. “De fors stijgende loonkosten kunnen de concurrentiepositie en de gezondheid van Nederlandse bedrijven ondermijnen”, waarschuwde werkgeversvereniging AWVN.

De vakbonden hebben stevige looneisen geformuleerd voor het komende cao-seizoen. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha benadrukt dat er nog steeds behoefte is aan herstel van de koopkracht. “Terwijl de rijken rijker worden, hebben grote groepen mensen moeite om rond te komen.”

Loonstijging vs. inflatie

Wanneer we de loonstijging van het afgelopen kwartaal corrigeren voor de inflatie, bedraagt de gemiddelde toename slechts 3,1 procent. Notten merkt op dat de aanzienlijke prijsstijgingen na de Russische inval in Oekraïne nog steeds niet volledig zijn gecompenseerd door hogere lonen. Sinds het eerste kwartaal van 2022 blijven de lonen in dat opzicht ongeveer 2 procent achter bij de inflatie.

Een sterke loongroei zou mogelijk de inflatie weer kunnen aanwakkeren, wat regelmatig als zorg wordt geuit. Notten heeft echter niet de indruk dat er sprake is van een loon-prijsspiraal. “Dan zou het echt uit de hand moeten lopen”, zegt hij. “Wat we wel zien, is dat de prijzen van bepaalde diensten zijn gestegen nadat de lonen in die sector aanzienlijk zijn verhoogd.”

Conclusie

Al met al zien we een opmerkelijke stijging van de cao-lonen, voornamelijk als gevolg van de inflatie en de acties van vakbonden. De verschillen tussen sectoren zijn significant, met de verhuursector en de horeca als duidelijke winnaars. Werkgevers maken zich zorgen over de impact van deze stijgingen, terwijl vakbonden blijven pleiten voor herstel van de koopkracht. De uitdaging blijft om de loonsverhogingen in balans te brengen met de inflatie.