Wat weten we over grijs worden?
Volgens meerdere studies heeft zo’n driekwart van alle mannen tussen de 45 en 65 grijze haren. Dit gaat dan om minimaal een derde van het haar. Mannen worden eerder grijs dan vrouwen, niet echt verbazend natuurlijk, en Afrikanen en Aziaten hebben minder grijze haren dan mannen van Europese komaf. De kleur van je haar komt door je schedel naar buiten via cellen genaamd melanocyten, die ofwel eumelaninepigmenten vervoeren ofwel pheomelaninepigmenten. Het eerste is zwart en bruin, het tweede geel en rood. Wimpers bevatten het meeste eumelanine, waardoor deze het donkerst zijn. Schaamhaar, okselhaar en baardhaar bevatten het meeste Pheomelanine, zodat deze het lichtst zijn. De melanocyten cellen slijten met de tijd, en uiteindelijk sterven de reserves voor deze cellen uit. Dat is het moment waarop zout en peper ongestraft je schedel beginnen te beïnvloeden, en we dus grijs worden.
Waarom worden we grijs en waarom sommige plekken eerder dan andere?
Genen zijn waarschijnlijk een grote reden dat we grijs worden. In 2016 heeft een onderzoek naar 6,000 verschillende genen het allereerste gen ooit in verband gebracht met grijs worden. Dit gen zou invloed hebben op het onderhouden van melanocyten stamcel reserves, en op het beschermen van het haarzakje tegen chemische invloeden van buitenaf. Genen verklaren ook waarom bepaalde gebieden eerder grijs worden dan andere gebieden. Verschillende gebieden op je schedel hebben verschillende genetische achtergronden, en dit heeft ook weer te maken met kaal worden. Volgens sommige onderzoekers is het daarnaast zo dat bepaalde gebieden, waaronder je baardhaar, gevoeliger is voor hormonen. Dit zou het tempo van vernieuwen van melanine verhogen, waardoor de reserves eerder opraken en dit dus eerder grijs wordt.
Het is echter nog niet volledig bewezen dat deze theorie ook daadwerkelijk klopt. Het is zo dat veel mannen eerder kaal worden bij bijvoorbeeld de baard, maar een onderzoek in opdracht van L’Oreal onder 4000 volwassen mannen liet dit dan weer niet zien. En ook professionele kappers geven verschillende signalen, dus het blijft enigszins gissen hoe het nu precies zit.
Kunnen we grijs worden voorkomen?
We weten inmiddels veel over de biologie van grijs haar, maar we weten niet waarom niet ineens al het haar wel of niet grijs wordt. Dat is nog niet zo erg, erger is het dat we niet weten over hoe we grijs haar kunnen voorkomen. Er zijn verschillende mensen die beweren te weten hoe grijs haar is te voorkomen, maar als we eerlijk zijn blijft het vooral bij geruchten. Het blijft dus een beetje gissen vooralsnog. Het beste is om je er niet druk over maken, misschien klopt dat gerucht wel en wordt je minder snel grijs.
Ben je dan toch echt grijs aan het worden, dan kan dat zeer zeker op een stijlvolle wijze.