Eindelijk op de bodem terechtgekomen
Het was hiervoor nog nooit gelukt om de bodem van de Great Blue Hole te bereiken. Fabien Cousteau was samen met miljonair Richard Branson lid van de bemanning van deze missie, die zo’n drie jaar geleden plaatsvond. Het is ook wel logisch dat het nooit eerder gelukt is om de bodem van de Great Blue Hole te bereiken. Het is namelijk het grootste zinkgat ter wereld van wel 125 meter diep en 300 meter breed.
De missie naar de bodem
Tijdens de missie had het team twee nieuwe onderzeeërs ingezet. Deze twee onderzeeërs waren er om nieuwe foto’s en video’s te maken in de Blue Hole en ook om een de eerste 3D kaart van de Blue Hole in elkaar te zetten. Operation manager, hoofdpiloot en oceanograaf Erika Bergaman vertelt in een interview: ‘We did our complete 360 sonar map and that map is now almost complete. It looks really cool, it’s this mesh-layered, sonar scan of the entire thousand-foot diameter hole’.
Wat is er op de bodem van de Great Blue Hole gevonden?
Tijdens de route naar beneden zijn er twee verontrustende ontdekkingen gedaan. Allereerst zijn er op een diepte van 120 meter een heleboel stalactieten gevonden. Dit zijn die grote rare pegelachtige ‘rotsen’ die vaak in grotten te vinden zijn. Dit is een rare ontdekking aangezien stalactieten nog nooit eerder op die diepte zijn gevonden. Een ander merkwaardige ontdekking die zij gedaan hebben is dat er op de 90 meter een enorme laag waterstofsulfide te zien was. Deze laag zorgt ervoor dat het in no time pikdonker werd en dat er geen zuurstof in het water meer zat. Dat betekent dus dat er geen enkel seintje van leven meer te vinden was na de 90 meter.
Ben je benieuwd naar andere wonderbaarlijke verschijningen in de oceaan? Lees hier meer over de onderwater waterval van Mauritius.