Elektrische auto’s zijn top, maar wel even opladen

Het hebben van een elektrische auto brengt diverse voordelen met zich mee: denk aan milieuvriendelijkheid, lagere brandstofkosten en verminderde geluidsproductie. Elektrische auto’s dragen daarbij ook nog bij aan een schoner milieu door nul emissies, terwijl het vermijden van brandstoffen financiële besparingen oplevert.

Toch is het opladen van een elektrische auto een overweging die aandacht vereist. Het regelmatig moeten opladen kan namelijk nog wel eens een “dingetje” zijn omdat het soms als tijdrovend wordt beschouwd. Zeker als je geen oplaadpaal bij je in de buurt hebt is het een hoofdpijnklus. Het is hierbij van belang om goed op de prijzen te letten en te zoeken naar gunstige laadopties. Gemiddeld gezien betaal je zo’n €0,39 per kWh voor het opladen van je elektrische auto. Maar wist je dat de oplaadkosten kunnen oplopen afhankelijk van waar je je bevindt? Dit zijn de 10 goedkoopste gemeenten in Nederland om je elektrische auto te kunnen opladen.

In welke gemeenten kan je goedkoop je elektrische auto opladen?

De kosten voor het opladen van je elektrische auto zijn nogal verschillend afhankelijk van de gemeente waar je je bevindt. Dit lijkt misschien ook wel te verwachten, zo verschillen parkeerkosten bijvoorbeeld ook aanzienlijk per plek en gemeente. Independer heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van het opladen van een elektrische auto per gemeente. Die hebben zij gedaan door gegevens te verzamelen van Eco-Movement gegevens en zij kwamen tot de conclusie dat je voornamelijk in Gelderland en Overijssel het goedkoopste je elektrische auto kunt opladen. Zo is de prijs in Rheden (GD), Maasdriel (GD), Overbetuwe (GD), Westervoort (GD), Olst-Wijhe (OV), Tiel (GD) en Hof van Twente (OV) maar €0,26 per kWh. De goedkoopste gemeenten waren West Maas en Waal (GD), Staphorst (OV) en Losser (OV) voor maar €0,25 per kWh.

elektrische auto opladen

Energie-expert geeft ook nog een tip

Aan de hand van dit onderzoek zegt Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer, dat hij de verschillen in prijzen van de openbare laadpalen opmerkelijk vindt. Hij geeft dan ook de tip om je elektrische auto voornamelijk thuis op te laden omdat de kosten hier, tot aan de prijsplafonds, beperkt blijven tot €0,40 per kWh. Dit komt dus aardig goed overeen met de gemiddelde prijs in Nederland. Een andere tip vanuit Independer is om weg te blijven van parkeerfaciliteiten die zich ondergronds bevinden. Uit het onderzoek kwam namelijk ook naar voren dat het opladen van een elektrische auto in deze ondergrondse parkeergelegenheden gemiddeld zo’n 16,8 procent duurder is.

Lees ook: de voordelen van een elektrische auto.