Dag, chocola
Neem maar vast extra tissues mee naar je vriendin. Ze gaat huilen. Helemaal als ze in haar period zit. Zeg het anders maar gewoon niet. Ghana en Ivoorkust, de twee landen die voor meer dan de helft van de chocolade wereldwijd zorgen, zullen niet meer zo veel kunnen produceren door de klimaatsveranderingen die we nu ondergaan. Cacaoboontjes doen het namelijk het best op een hoogte van 100 tot 250 meter boven de zeespiegel, maar dit zal door het opwarmen van de aarde stijgen naar 450 tot 500 meter. Ja, dan heb je een probleem als je cacaoboerderij op 100 meter boven de zeespiegel staat. Naar verwachting zullen de cacaoboeren vanaf 2030 al een afname in hun productie zien. Prijzen zullen sky high gaan. Vrouwen zullen met z’n allen huilen en niets meer hebben dat hen kan troosten.
Vaarwel, bier
Ok, net mochten de vrouwen huilen, nu wij. Het opwarmen van de aarde beïnvloedt momenteel al de bierproductie. Het is voor brouwerijen namelijk al moeilijk om geschikt water te vinden. Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat rond 2050 eenderde van de Amerikaanse Staten water tekort zal hebben, indien we zo lekker door blijven stoken.
Er zijn al specialen hoppen die moeilijker te verkrijgen zijn doordat warme winters zorgen voor te vroege productie en kleinere hoeveelheden.
Toedels, koffie
De koffie-industrie is echt onbesefbaar groot. We consumeren samen zo’n vijfhonderdmiljard kopjes koffie per jaar. Dat is veel. Maar we zullen moeten overstappen op een andere energieshot. Door de stijgende temperatuur hebben cacaoboeren steeds meer last van ongedierte op hun oogst en deze dreiging blijft groeien. Ook zal naar verwachting het aantal plekken waar koffiebonen in Afrika groeien met 65 procent afnemen, door de opwarming van de aarde.
Naast dat deze luxeproducten steeds moeilijker te verkrijgen zullen zijn, sterven er diersoorten uit, branden er bossen af en ervaart de mens meer dreiging van overstromingen, aardbevingen en andere oncontroleerbare natuurrampen. Laten we hier zelf wat tegen doen.