De eigenschappen van de grote leiders zijn veelal bekend: ze zijn zelfbewust en geven fouten toe wanneer dit nodig is. Ze weten hoe ze moeten communiceren en moeten zorgen voor hun team en werknemers. Maar wat doen deze mensen in hun vrije tijd? Is hun vrije tijd net zo productief, efficient en doordacht dan de tijden dat ze werken? Neem een voorbeeld aan de eigenschappen van David Novak (KFC, Pizza Hut en Taco Bell) en wees zowel in je persoonlijke als je zakelijke leven een betere leider.

Een goede leider weet wat hij wil

David Novak, founder en voormalig CEO van Yum! Brands, Inc. (bekend van merken als KFC, Pizza Hut, en Taco Bell) bedenkt en plant voordat hij gaat slapen voor zichzelf wat hij de volgende dag gaat doen. Niet enkel wat hij gaat doen, maar ook wat hij wil bereiken. Of dit nou om een business-meeting of een persoonlijk gesprek gaat, David Novak bepaald wat hij wil bereiken.

“It doesn’t matter whether I’m doing business, having a dinner party, or playing golf. I think about what the successful outcome will look like.”

Door vooraf te bepalen wat je wilt bereiken zul je weten wat je moet zeggen en hoe je je moet gedragen tijdens een gesprek. Door exact je doelen te weten zul je je tijd efficiënter benutten.

man man betere leider

Ze zijn nieuwsgierig

Een goede leider staart zich niet blind op zijn eigen ego en denkt niet alles zelf het beste te weten. Een goede leider brengt de juiste mensen samen en luistert naar zijn team. Waar vroeger leiders degene waren die alles wisten, zijn de leiders van vandaag de mensen die durven te vragen en alles willen weten.

Goede leiders zorgen goed voor zichzelf

Volgens Novak maken we de slechtste beslissingen wanneer we een slecht humeur hebben en vice versa. Een goede leider dient daarom te weten wat hem oplaadt. Of dit flink beuken in de sportschool, om tien uur naar bed gaan of een goed festival in het weekend pakken is, hard werken moet gepaard gaan met plezier en persoonlijke interesses. Wanneer je slecht in je vel zit dien je dit op te lossen. Reflecteer naar jezelf. Novak schrijft iedere ochtend drie dingen op waar hij dankbaar/gelukkig om is. Op deze manier reflecteert hij naar zichzelf en blijft hij inzien dat hij gelukkig is.

man man betere leider

Een leider deelt

Of het nu om de lof en erkenning gaat of om bij te dragen aan de gemeenschap, grote leiders zien de kracht van het delen en geven. We praten hier niet enkel over goede doelen, maar ook over kennis en vaardigheden. Zo spendeert Novak meer dan de helft van zijn tijd aan een leadership program wat hij heeft opgericht waarin hij zijn werknemers alles leert over het verkrijgen van de juiste mindset en het ontwikkelen van een actieplan. Een goede leider vervult de rol als mentor in zowel zijn persoonlijke als zakelijke leven.

Leiders bouwen een netwerk om zichzelf heen

Wanneer jij denkt dat je alles alleen kunt doen heb je het mis. Het kan eenzaam zijn aan de top en daarom is het van belang dat je kring van mensen om je heen gecreëerd die jou steunen en die je helpen wanneer je een probleem hebt. Waar binnen je vrienden en familie bepaalde mensen zitten die als steunpilaar, uitlaatklep of luisterend oor dienen zullen er binnen je organisatie ook mensen zijn met eenzelfde rol. Koester deze.

man man betere leider