Wat gebeurt er met je lichaam als je geen alcohol drinkt?

Komt het je bekend voor? Het zinnetje ‘nou… één biertje kan wel’? En hoe vaak blijft het daadwerkelijk bij een enkel biertje? Alcohol is slechter voor je lichaam dan je misschien denkt en er zitten dan ook ontzettend veel voordelen aan een maand niet drinken. Een voordeel van een maand geen alcohol drinken is volgens leverarts Joep de Bruijne van het Universitair Medisch Centrum Utrecht namelijk dat je leverwaarden beter zijn en daarnaast merk je al snel dat je beter slaapt, mentaal en fysiek fitter bent, je een betere huid krijgt en mogelijk ook een aantal kilo’s afvalt.

 

Daarnaast zitten er ook langetermijneffecten aan verbonden voor je lichaam als je het langer dan een maand volhoudt. Zoals verminderde angstklachten, een beter geheugen, minder kans op depressie en minder kans op bepaalde kankersoorten.

Je bouwt je alcoholintolerantie af

Ook bouw je met een maandje het bier laten staan je alcoholintolerantie af, waardoor je in februari minder alcohol hoeft te drinken om dezelfde effecten te ervaren als daarvoor. Maar wees hier niet te enthousiast in, want zodra je weer in je oude drinkpatroon terugvalt, is dat effect al snel verdwenen en heb je dus voor niks de glaasjes een maand laten staan.

Een maand geen alcohol kan ook tot klachten leiden

Helaas blijft het niet bij rozengeur en maneschijn voor je lichaam als je een maand geen alcohol drinkt, want zo’n maand niet drinken kan tot een aantal ontwenningsverschijnselen leiden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. Dit is natuurlijk vervelend, maar zodra je hier doorheen bent zullen de voordelen de overhand nemen. Kortom, de hoogste tijd om als nog aan Dry January te beginnen en die biertjes de komende maand te laten staan. Best leuk om een keer met je vrienden te proberen, toch?