Hoelang duurt een pitstop in de F1?

De Formule 1 begon in 1950. Pitstops konden in die tijd nog een minuut duren. In die jaren hadden ze geen elektrische wheel guns, maar moesten ze met een hamer tegen het wiel aan slaan, zodat die los kon komen. Daarnaast hadden ze in die tijd geen twintig, maar slechts twee tot vier mensen klaar staan om aan de auto te werken. Een behoorlijk verschil als je het met nu vergelijkt dus.

De geschiedenis van de pitstop in de Formule 1

Midden in de jaren 50 was het Wood Brothers Racing, die tijdens de Amerikaanse NASCAR voor het eerst vier banden wisselde binnen 25 seconden. Dit was in die tijd een bizar record. Hetzelfde team liet in de jaren 60 aan de race-wereld zien hoe je efficiënter kon werken. Tegenwoordig is een pitstop een soort choreografie die wordt uitgevoerd door twintig mensen. Iedereen weet wat die moet doen om een zo snel mogelijke prestatie te leveren. Wood Brothers Racing hadden ook een soort choreografie gecreëerd, waarmee de efficiëntie nog hoger kwam te liggen. Dankzij het voordeel die ze met hun pitstop hadden, won hun coureur Tiny Lund de eerste plaats. Dit team wordt vandaag de dag nog steeds gezien als de uitvinders van de moderne pitstop.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

De gemiddelde snelheid van een Formule 1-pitstop

Wanneer je vandaag de dag als monteur 25 seconden doet over een pitstop moet je waarschijnlijk een andere baan gaan zoeken, want het gaat nu allemaal veel sneller in de Formule 1. De gemiddelde tijd is ligt namelijk op 3,65 seconden. In principe is dit nog aan de hoge kant, want idealiter ligt de tijd stukken lager dan dat. Dat komt natuurlijk ook door grotere ingrepen die meer tijd kosten en deze gemiddelde tijd opkrikken. Het record voor de snelste tijd in een pitstop ligt in handen van Red Bull Racing en werd uitgevoerd bij Max Verstappen. Een paar keer met je ogen knipperen en je hebt splinternieuwe banden op de auto.

Het is precisiewerk en een pittige baan. De monteurs worden goed opgeleid, dus is het ook niet gek dat ze er een goed salaris aan overhouden.