Spaarrentes in het buitenland zijn vaak hoger dan in Nederland
De belangrijkste reden waarom mensen graag hun geld stallen in het buitenland is vanwege de hoge rentes. De spaarrentes van Nederlandse banken liggen op dit moment gemiddeld op 1,25 procent. Ondanks dat de rentepercentages in Nederland langzaam stijgen, kun je het moeilijk rendabel noemen. Rentenieren is dus in Nederland vrij lastig vanwege de lage spaarrente, maar in het buitenland liggen de rentepercentages een stuk hoger. Vandaar dat sommige mensen ervoor kiezen om hun geld op een rekening over de grens te zetten.
In Spanje kun je bijvoorbeeld rekenen op een gemiddelde rente van 2,75 procent, wat meer dan twee keer zoveel is als in Nederland. Sommige landen hanteren zelfs een rentepercentage van meer dan 3 procent voor hun klanten. Op de vraag of geld sparen in het buitenland rendabel is kunnen we dus kort zijn: het is een stuk rendabeler dan in Nederland. Zeker weten.
Is geld sparen in het buitenland veilig genoeg?
Nu we hebben geconstateerd dat geld sparen bij buitenlandse banken een stuk rendabeler is dan in Nederland, is het zaak om te onderzoeken hoe veilig het is om je geld in het buitenland te stallen. Het klinkt namelijk erg aantrekkelijk, maar het is belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de kwaliteit van de bank die je op het oog hebt.
Binnen de EU zijn alle banken verbonden aan het depositostelsel, dat ervoor zorgt dat je saldo tot 100.000 euro volledig is beschermd. Als de bank failliet gaat, betekent dat dus dat je niet zomaar als je geld kwijt bent. In principe is een bedrag van 100.000 euro dan gedekt en krijg je dit bedrag vergoed. Dat lijkt misschien op het oog veel geld, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Mensen hebben namelijk vaak grote bedragen op de spaarrekening als ze de intentie hebben om te rentenieren.
Je moet rekening houden met de belastingen
Mocht je er tot nu toe nog steeds van overtuigd zijn dat geld sparen in het buitenland iets voor jou is, zul je nog wel wat hobbels tegenkomen. Een rekening openen bij een buitenlandse bank is namelijk niet zo eenvoudig als in Nederland. Dit heeft vooral te maken met de voorwaarden die banken stellen aan hun klanten, bijvoorbeeld het hebben van een woonadres in het desbetreffende land.
Daarnaast zul je te maken krijgen met de wet- en regelgeving van het land waar je de bankrekening wil openen. Bovendien is het zo dat je rekening moet houden met de belastingdienst. Spaargeld dat je opslaat in het buitenland zul je namelijk ook bij de belastingdienst moeten opgeven, anders maak je je schuldig aan zwartsparen. Er bestaat ook nog zoiets als bronbelasting: rente die je opbouwt bij een buitenlandse bank is namelijk ook niet belastingvrij.
Nederland heeft belastingverdragen met andere EU-landen, waardoor je voor deze bronbelasting een vrijstelling krijgen, maar dit moet je wel zelf regelen. Als je dat niet doet, loop je het risico om dubbel belasting te betalen. Kortom: er zijn zeker mogelijkheden om je spaargeld op te slaan bij buitenland banken. Internationaal zijn er namelijk goede afspraken over gemaakt, door middel van onder andere het depositostelsel en belastingverdragen. Het is echter wel verstandig om je van tevoren goed in het aanbod van de buitenlandse banken te verdiepen en de kwaliteit van de bank te verifiëren.