Externe investeerder basics

Voordat we in gaan op hoe je geld kunt ophalen bij investeerders geven we je eerst een reminder naar wat het ophalen van geld precies inhoudt. Het is simpelweg het verkopen van een klein stukje eigendom van jouw bedrijf, in ruil voor geld, waarmee iemand in de groei van jouw bedrijf investeert. Het eigen vermogen van de investeerder moet jij op een slimme wijze uitgeven. Geld krijgen van investeerders is niet iets om te vieren, het is noodzakelijk voor jouw bedrijf om te groeien. Wanneer je het geld niet zelf hebt, dan moet je beseffen dat je om twee stappen vooruit te zetten, eerst een stap terug moeten nemen.

ondernemen investeren idee man man

Type investeerders die je kunt vertrouwen

Investeerders komen in verschillende soorten en maten. Je professionele netwerk, gespecialiseerde investeer-ondernemingen, familie, vrienden etc. Wanneer je opzoek gaat naar een investeerder, probeer dan iemand te vinden die héél goed begrijpt wat je aan het doen bent en wat je wilt bereiken. Een investeerder heeft er namelijk baat bij dat jouw onderneming goed loopt. Waneer je weinig zakelijk inzicht hebt, vindt dan iemand die jou daarin aanvult. Heb je gebrek aan distributiekanalen in een bepaalde markt, zoek dan een partner die toegang heeft tot die markten. Goede financiële partners dienen meer te bieden dan enkel geld.

Investeerders-pitch

LinkedIn kan een geweldige plek zijn om investeerders te vinden die zich binnen jouw markt begeven, mits je hen de juiste dingen aanbiedt. In plaats van dat je hen een pitch stuurt van wat jij wilt en wie jij bent, focus je je op wat zij daadwerkelijk willen. Bedenk goed wat je (gratis) kan doen voor iemand waardoor zij bereid zijn 10 minuten van hun waardevolle tijd aan jou te besteden. Het pitchen van een deel van jouw bedrijf aan beleggers is iets wat je onder de knie moet krijgen. Dit gebeurt enkel door het vaak te doen. Wen eraan dat je iemand ongevraagd op zal moeten bellen, zorg dat je naar evenementen gaat en maak kennis met het wereldje. Zorg dat je jezelf verschillende tactieken eigen maakt en neem niet genoegen met ‘nee’. Stap 1 is iemands aandacht krijgen en stap 2 is deze vast te houden tot het moment dat ze jouw aanbod overwegen. Zodra je een potentiële investeerder gevonden hebt die jouw idee ziet zitten, zul je jezelf moeten verkopen. Want de doelstellingen en het model van jouw onderneming zijn belangrijk, maar dat geldt net zo goed voor de persoon die het verzonnen heeft – jij.

investering investeerder onderneming man man

Maak de strategie van jouw onderneming duidelijk

Succesvolle entrepreneurs runnen succesvolle ondernemingen, maar belangrijker nog, het zijn vaak zeer effectieve mensen met uiteenlopende vaardigheden. Alles waar zij hun focus op leggen, weten zij tot een succes te brengen. Tot slot is het belangrijk om ten alle tijden professioneel juridisch advies aan je zijde hebben. Het verkopen van je eigen vermogen in jouw onderneming is een belangrijke onderhandeling, waarbij je veel op het spel zet.

Dit zijn zes dagelijkse bezigheden om beter te ondernemen.