Een eeuwenoude mythe over de gekleurde ringen

Veel toeschouwers zullen op de Olympische Spelen een glimp opvangen van één van de meest herkenbare en karakteristieke symbolen in de sportwereld, zonder de betekenis ervan te begrijpen. De ringen verschenen voor het eerst op de Zomerspelen van 1920, maar kregen pas wereldwijde erkenning tijdens de aanloop naar de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. Door de jaren heen veranderden de interpretaties van de kleuren van de ringen. Er wordt gespeculeerd dat de vijf in elkaar grijpende ringen teruggaan ons terugbrengen naar het Oude Griekenland, waar de Zomerspelen hun oorsprong vonden. Dit is echter een mythe die halverwege de 20e eeuw is verspreid: in werkelijkheid is de oorsprong van de ringen veel recenter.

De ringen werden namelijk oorspronkelijk gecreëerd en bedacht door de Franse baron Pierre de Coubertin: een historicus die als de tweede voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité diende. Hij ontwierp het symbool in 1913, toen er nog veel minder landen deelnamen aan de Olympische Spelen. Sindsdien wordt er aangenomen dat de ringen en hun vijf verschillende kleuren elk een van de vijf bewoonde continenten vertegenwoordigen. Maar is dat wel in lijn met wat Peirre de Coubertin hiermee bedoelde?

De ware betekenis van de gekleurde ringen op de Olympische Spelen

Hoewel de huidige interpretatie van de Olympische ringen suggereert dat elke kleur een bepaald continent vertegenwoordigt, was dit niet de oorspronkelijke bedoeling van Pierre de Coubertin. In plaats daarvan symboliseerden de zes kleuren de kleuren die op de vlaggen van de deelnemende landen aan de Olympische Spelen van die tijd voorkwamen. Dit zorgde ervoor dat elke natie werd vertegenwoordigd in het embleem, en benadrukte de eenheid en het samenkomen van verschillende landen onder één vlag. Geel, blauw, rood, groen, zwart en rik vertegenwoordigen de landen Zweden, Griekenland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Italië en Hongarije, Brazilië, Australië, Japan en China. Daarmee was het met recht een internationaal symbool, die de verschillende landen met elkaar verenigden.

Lees ook: deze bedragen verdienen de Nederlandse atleten per medaille op de Olympische Spelen van Parijs.