De torenhoge prijzen voor gas en elektriciteit

Sinds het uitbreken van die afschuwelijke situatie tussen Oekraïne en Rusland, rijzen de prijzen voor gas en elektriciteit sinds vorig jaar februari maximaal de pan uit. Dat stagneerde aan het begin van dit jaar, mede door de zachte winter, maar dat zal aankomende winter weer exponentieel toenemen.

Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de energietarieven voor aardgas en elektriciteit bijna maandelijks verhoogd sinds augustus 2022. In die cijfers wordt onderscheid gemaakt tussen het transporttarief en het leveringstarief. Het transporttarief is het gemiddelde bedrag dat de consument per jaar betaalt aan de netbeheerder voor het transport van elektriciteit of gas. Het leveringstarief is het gemiddelde bedrag dat de consument per jaar betaalt aan vaste kosten voor de levering van elektriciteit of gas. Allemaal moeilijke termen, maar buiten kijf staat dat je ten opzichte van vorig jaar fors meer betaalt.

Het bedrag dat we gaan noemen is uiteraard niet universeel voor ieder huishouden, maar hangt onder meer af van het type contract, de duur van het contract en de leverancier waarmee de consument dit contract aangaat. Het is een realistische indicatie, om het maar even zo te noemen.

Wat betaal je vandaag de dag voor gas en energie ten opzichte van vorig jaar?

De bedragen geven ons een kraakhelder overzicht van de significante stijgingen waar we de afgelopen periodes mee te kampen hebben gehad. Volgens het CBS was het gemiddelde gastarief voor aardgas € 238.06, voor elektra was dat € 306,27. Dat stagneerde wat tot en met december, waarna het in januari 2023 explosief steeg naar € 291,16 voor aardgas en € 415,36 voor elektra. In oktober 2023, vorige maand dus, is dat nog verder gestegen, naar € 293,54 voor aardgas en € 417,70 voor elektra. Bizar!

In augustus van 2022 kostte de jaarlijkse energierekening van aardgas en elektriciteit samen gemiddeld € 544,33 op basis van de energieprijzen die destijds gehanteerd werden. In oktober van 2023 bedroeg dit al € 711,24, ofwel een stijging van 30% in 14 maanden tijd! Dat wordt deze winter de kachel toch een graadje lager draaien.

Benieuwd naar meer tips om je kosten te drukken? Lees dan onze tips om eenvoudig geld te besparen.