Beach vibes, unbutton the shirt and Peter Andre can eat his heart out ūüŹĚ

Een bericht gedeeld door Joris van Velzen (@dailyrebel) op

In het kort Gambia

Gambia is het kleinste land van Afrika en ligt op het meest westelijke puntje van het Afrikaanse continent. De rivier die dezelfde naam als het land draagt, Gambia, vormt het land zo’n 320 km land inwaarts en wordt volledig ingesloten door Senegal. In de 20ste eeuw was Gambia een kolonie van de Britten, hierdoor spreken veel Gambiaanen een aardig woordje Engels naast √©√©n van hun eigen talen die afkomstig is van de ethnische groep tot wie ze behoren. De inwoners van Gambia zij niet rijk, zo ligt het inkomen op zo‚Äôn 60 euro per maand. Echter zie je geen extreme armoede, bedelaars of vervallen gebouwen. Iedereen is vrolijk, ondanks dit extreme verschil met Europa en zal iedereen je begroeten met een glimlach.

Edited-06683

De vlucht

Het is vroeg opstaan, want onze vlucht naar Gambia vertrekt stipt om 7:00 met de airlines Corendon, die tweemaal per week direct vliegt. Het is een vlucht van iets meer dan zes uur, zodat je precies tijdens de lunch aankomt in het altijd zonnige Gambia. In het vliegtuig maken we een praatje met de crew, die hier regelmatig een aantal dagen verblijft. We proberen wat tips los te peuteren en dat lukt. Ze geven ons tips voor leuke eettentjes en het nummer van driver Mozes die ons een dagje oppikte voor een leuke tour door het land.

Het verblijf

We verblijven in het vijf sterren resort Ocean bay, dat in het noordelijkste puntje van Bakue ligt. Bij binnenkomst krijgen we Wonjo-juice, een verfrissend hibiscus drankje, dat een heerlijk zomers drankje is.

Edited-05786-2
Het resort is niet kolossaal, heeft een gemengd publiek, jong en oud. Er hangt een zeer fijne sfeer. Onze kamer bevindt zich aan het strand naast de beach bar, een betere spot is er simpelweg niet. Met een koud biertje en een zonsondergang is het hier zeker wel te vertoeven. 

Edited-06058

Eettentjes en maaltijden die je niet wilt missen!

De Gambiaanse keuken is niet heel uitgebreid, maar kent een aantal heerlijke maaltijden. Ook zijn er genoeg leuke plekken waar je kan eten, dit zijn mijn favoriete spots van Gambia.

Edited-05968

Calypso Beach Bar

Naast Ocean Bay zit een heerlijke spot om te eten. Het is een super mooie tuin waar drie aapjes rondlopen en met een grote vijver met krokodillen. Hier bestel je een heerlijke Domoda, een typisch Gambiaans recept met kip en pindasaus, mijn favoriete gerecht uit de Gambiaanse keuken.

Edited-06008

African Queen

Een aanrader van de Corendon stewardess was het gerecht sizzler bij African Queen op de strip van Senegambia. Je kan kiezen tussen vlees en vis met rijst en groente. Het gerecht wordt op een hete plaat geserveerd en kan je makkelijk delen. En ja, wij raden hem ook aan!

Edited-05976

Uitgaan

Je kan in Gambia prima uitgaan. Er zijn veel plekken waar je kan drinken en overal wordt gedanst. Wie denkt stil te kunnen zitten op een kruk wordt uitgedaagd door een swingende Gambiaan om de dansvloer te doen betreden.

Aquarius 

Dit is de club waar je heen moet gaan als je in Gambia bent. Het is niet heel groot, maar dat maakt het juist meer gezellig. R&B hitjes worden hier gedraaid, locals bouwen hier een echt feestje. Het is hier simpelweg onmogelijk om stil te blijven staan.

Poco Loco

Dit is de plek om zondagavond nog even de heupen los te gooien met een live band op de achtergrond. Een heerlijke beach bar, waar ze achter de bar graag een cocktailtje voor je maken. Genieten!

Op avontuur

Voor wie niet continu onder de Afrikaanse grill wil liggen op een strandbedje, is er genoeg te doen. Zowel in de nabije omgeving als met een dagtour.

Monkey forest
Naast de strip op Senegambia ligt het bekende Monkey Forest, een bos vol met tamme aapjes, die graag wat pinda’s bij je komen halen. Je kan hier een prachtige wandeling maken, want het bos is zeer indrukwekkend door zijn Flora. Onverwachts zal je bezoek krijgen van de fluweel aap, die je vanuit de hand een paar pinda’s kan geven.
Heb je geluk dan spot je een rode Colobus aap, want deze zijn erg schuw voor mensen omdat deze vooral in het verleden door de bevolking werden gegeten. Dit zou namelijk een helende werking hebben op bepaalde ziektes. Wij hadden geluk, zo konden we er zelfs eentje voeren.

Edited-05932

Tip! Koop voor 1 euro bij de entree een zakje pinda’s en je hebt een dik uur plezier. 

Birkama Market

In de tweede grootste stad van Gambia vind je Birkama, die bekend staat om haar markt. Hier doen veel families hun boodschappen of verkopen juist hun gewassen. Alle vrouwen zijn super mooi gekleed en je krijgt een goed beeld van het dagelijkse leven van een Gambiaan. Gezelligheid ten top!

Edited-06109

Tip! Struin rond, koop versfruit voor een prikkie of doe een koffietje bij een van de tentjes.

Spot wildlife in buurland Senegal 

Het Fathala natuurpark ligt op 12 km ten noorden van de grens naar Senegal. In de vroege ochtend vertrekken we vanuit het hotel naar Banjul, de hoofdstad om met de veerboot de rivier Gambia over te steken naar Barra. De boottocht is ongeveer een uurtje, waarna het nog een dik uur rijden is met uitzicht op talloze dorpen waar de lokale bevolking leeft. Vanaf Senegal is het slechts nog 30 minuten voordat je het Fathala Park bereikt. In Fathala¬†stappen we over op¬†een 4 x 4 ex-legertruck die ons 2 uur lang op safari¬†neemt waar we zebra’s, neushoorns, giraffen, apen en andere diersoorten spotten.

aj-robbie-603164-unsplash

Volgende reis

Zoek jij nog een bestemming voor deze zomervakantie, of ga je net als ons overwinteren in Gambia? Vanaf 519 euro kan je al vertoeven tussen glimlachende mensen, een strak blauwe lucht en kokosnoten. Wat wil je nog meer!