Landgoed Varpullan was jarenlang van Arthur Spronken
Landgoed Varpullan, zo wordt deze woning en z’n bijbehorende omgeving genoemd. Jarenlang woonde en werkte de beroemde beeldhouwer Arthur Spronken in dit huis, waar hij vooral genoot van de rust en privacy. Spronken zou zichzelf in een woning in de stad niet goed uit kunnen leven en besloot daarom voor een woning te kiezen waar een compleet bos bij zit inbegrepen. “In de stad kan je geen lawaai maken en moet je rekening houden met de buren”, zijn de woorden die de beeldhouwer eens sprak. In 2018 overleed de kunstenaar, maar z’n levenswerk is gelukkig bewaard gebleven.
Rondom de villa treffen we daarom nog diverse beelden aan, waar Spronken ziel en zaligheid in heeft gestoken. Vooral voor de vermogende kunstliefhebber is het aanschaffen van deze riante woning in Limburg dus geen gek plan. Vermogend moet je namelijk wel degelijk zijn, al wil je jezelf de kersverse eigenaar van dit stulpje kunnen noemen. Bij het tempelachtige huis zitten, naast een reusachtig stuk grond, immers een atelier, werkplaats, opslagruimte en een bedrijfswoning inbegrepen. Het wooncomplex biedt daarom legio mogelijkheden en zal een faciliteiten helemaal niets te kort komen.
Magistrale plek met imposante zuilengalerij
Het reusachtige terrein is door middel van een sierlijke oprijlaan te betreden, waar je wordt overweldigd door de bosrijke omgeving. Grote grasvelden, lage struiken en hoge bomen, de groenvoorziening is zeer royaal en is één van de redenen waarom Spronken het optrekje ooit kocht. De oprijlaan, die bergopwaarts loopt, komt uit bij de voorzijde van de villa, waar we wederom worden verrast door allerlei pracht en praal.
De makelaar adverteert op Funda met de tekst: “Het betreft een magistrale plek, die bijna surrealistisch omgeven is door een imposante zuilengalerij”. De woning beschikt aan iedere zijde over een andere architectuur en sfeer. Zo zorgen de drie rode draagbalken aan de westkant voor oosterse sferen, terwijl de zuid- en oostzijde over een Europees karakter beschikken. Door deze architectuur raak je nooit op de woning uitgekeken en onderscheidt het zich moeiteloos van andere villa’s in deze prijsklasse. De combinatie van zware houten balken, massieve granieten pilaren en metalen, zorgt voor een statige en stevige uitstraling zoals je zelden ziet!
Kunstwerken van Spronken vormen het in- en exterieur
De achtertuin van de woning is minstens net zo indrukwekkend als de parkachtige voorzijde. Deze museumachtige omgeving is namelijk voorzien van tal van kunstwerken die Arthur Spronken heeft weten te creëren. We treffen tientallen beelden aan, waar menig kunstliefhebber alleen maar van kan dromen. Zo krijg je naast een villa en riante tuin ook een stukje geschiedenis en cultuur in handen bij aanschaf van Landgoed Varpullan. Alleen al de kunstwerken in dit gedeelte van het perceel zijn zeer zeldzaam en vermoedelijk absurde bedragen waard!
Klassieke living met kunstige vloer en pianovleugel
De creaties van Spronken zijn overigens niet alleen in de tuin terug te vinden, maar vormen ook een deel van de aankleding van de binnenzijde van de villa. Deze zijn voornamelijk op een sierlijke sokkel geplaatst, en treffen we direct aan bij het betreden van de royale living. Deze woonkamer beschikt over een heel spectaculaire vloer, wat al een kunstwerk op zich is. Ook het klassieke hekwerk en de houten balken aan het plafond maken van deze living een heus museum. Rondom de antieke open haard zijn een aantal zitplaatsen neergezet en aan de achterkant van de kamer is sprake van een enorme pianovleugel. In een miljoenenvilla kan dit instrument tegenwoordig haast niet meer ontbreken, maar in een voormalig huis van een kunstenaar hoort een piano al helemaal aanwezig te zijn. De muren zijn versierd met schilderijen, waar Spronken, net als de vele beelden, de ontwikkelaar van is.
Inrichting doet denken aan een museum
Een klassieke trap naast de entree van de woonkamer brengt ons naar de eerste verdieping van dit markante optrekje. Wederom wanen we onszelf in een prachtig museum, wat vooral te danken is aan de antieke inrichting. De verdieping is namelijk voorzien van houten vloeren en plafonds, waar bovendien veel gebruik gemaakt is van klassieke entrees en oud meubilair. Dezelfde sfeer wordt doorgezet op de benedenverdieping aan de voorzijde, die betreden is door middel van een centraal gelegen wenteltrap. Een glazen pui biedt hier toegang tot het zonovergoten boogvormige buitenterras. De vele standbeelden die zich in dit gedeelte van de woning bevinden zijn niet bij de koop inbegrepen, dan zou de vraagprijs namelijk aanzienlijk hoger hebben gelegen!
Ook het bijgebouw is doorspekt met museumwaardige sferen. Dit is vooral te danken aan de vele Griekse zuilen die hier staan te pronken. Bovendien zijn er sierlijke graveringen in de vloer aangebracht, waardoor je bij aankoop van dit stulpje een zeer uniek bijgebouw in handen hebt. Zelfs de aangrenzende schuur is niet alledaags en trekt ongestoord de aandacht. Het is begrijpelijk dat Arthur Spronken jarenlang in dit huis heeft gewoond, want aan exclusiviteit, rust en privacy is absoluut geen gebrek.
Miljoenenvilla heeft lage vraagprijs per vierkante meter
De woning is in z’n geheel één groot kunstwerk en moet daarom een stevig zakcentje gaan kosten. Op dit moment staat deze tempelachtige woning in Kelmond te koop voor maar liefst 2,25 miljoen euro! Ondanks deze indrukwekkende vraagprijs wordt het huis veelvuldig bekeken op Funda en heeft deze zelfs het label ‘blikvanger’ te pakken. Desondanks staat de woning al meer dan drie maanden in de etalage, terwijl de prijs per vierkante meter reusachtig meevalt. Juist omdat het wooncomplex over zo absurd veel ruimte beschikt, is de prijs per vierkante meter slechts 2.778 euro. Daarmee zit deze prijs bijna 300 euro onder het gemiddelde, een koopje dus! Zie hieronder een aantal extra foto’s van de oude woning van Arthur Spronken.