De werkweek is te lang, de weekenden te kort. Dit wisten we al. Zweden heeft de zes-uur durende werkdag geïntroduceerd en er zijn tal onderzoeken die bevestigen dat onze werkdagen te lang zijn. Maar er is meer. Een nieuw onderzoek suggereert dat fulltime werken na je 40’s slecht is voor je gezondheid.

werken na je 40ste man man

Tijdens het onderzoek werd bij 6,500 Australiërs (3000 mannen & 3.500 vrouwen) onderzocht wat voor effect het aantal uren werken had op de hersenfuncties. Er werd onderscheid gemaakt tussen drie categorieën: geheugen, lezen en waarnemen. De scores werden vervolgens tegenover het aantal uren dat de personen werkten gezet.

Hieruit viel te concluderen dat de deelnemers mentaal het sterkst waren wanneer ze drie dagen per week werkten. Kwam het aantal uren per week boven de 25, dan ging de score naar beneden. Toch kunnen we niet zeggen dat we na ons 40ste moeten stopen met werken, want minder dan 25 uur per week werken had ook een negatieve invloed op onze hersenprestaties. Toch is het schadelijker om te veel te werken, dan helemaal niet te werken. In het begin stadium stimuleert werken onze hersencellen. Echter treedt op een gegeven moment de welbekende stress op en dit is killing voor ons lichaam, zowel mentaal als fysiek.

Het onderzoek zal niet leiden tot de inlassing van een 25 uur durende werkweek. Echter zal in de toekomst de werkweek aangepast moeten worden. Ons type werk is veranderd en we gaan steeds later met pensioen.

man man werken na je 40ste