Je laatste fotoserie is gemaakt in Californië, waarom hier?

Ik ging er een vriend opzoeken, dat was de eigenlijke reden voor mijn bezoek. Gelukkig neem ik mijn camera vrijwel altijd mee op reis. Mijn vriendin Misha (foto’s) kwam een week later en toen zijn we samen omhoog gereden via Highway 101. Ik raad echt iedereen aan om deze route een keer te rijden; je hebt voortdurend de machtige Pacific Ocean aan je linkerhand en felgroene bergen als soort van reusachtige ronde borsten aan je rechterhand. Op een dag stuitten we op een tankstation waar de tijd sinds de jaren ‘60 leek te hebben stilgestaan. Zo’n toffe locatie kom je niet heel vaak tegen. Zonder aarzelen parkeerden we ons bordeauxrode paard op vier wielen en zijn we gaan fotograferen.

Misha-Station-08 Misha-Station-07 Misha-Station-09

 En daar zijn deze prachtige foto’s uitgerold. Waar is deze liefde voor fotografie begonnen?

Misschien is het niet het meest sexy verhaal, maar ik ben vijf jaar lang professioneel video gamer geweest. Tijdens deze vijf knotsgekke jaren ben ik de hele wereld over gereisd voor toernooien, sponsor promoties en heb ik zelfs in Australië een maand lang een team moeten coachen. Sinds de camera uit kwam op de telefoon, merkte ik vrij snel op dat ik bijna alles probeerde vast te leggen. Helaas was de kwaliteit van deze telefoons niet bepaald ‘je van het’. Toen ik veel begon te reizen voor het video gamen besloot ik daarom een spiegelreflex van Nikon te kopen. Toen ik in 2010 een week in Delhi, India, was ter promotie van één van onze sponsoren, heb ik me wezenloos gefotografeerd. Een cultuur die zo verschilt van de onze, zulke prachtige kleuren en zo’n bizarre drukte. Ik keek mijn ogen uit. Zover ik me kan herinneren is daar mijn liefde voor fotografie echt begonnen. Een jaar later begon ik met de fotoacademie.

Misha-Station-06 Misha-Station-04 TAKEOUT_2743

Je hebt dus veel gereisd als video gamer en nu weer voor de perfecte foto. Wat is voor jou de meest bijzondere bestemming? 

Ik denk dat ik voorlopig voor Californië kies omdat het zoveel verschillende gezichten heeft. Je kunt in één dag foto’s schieten op de stranden van Laguna, bij verlaten gebouwen in de woestijn en vervolgens met je muts op in de sneeuw. Dat is voor een fotograaf natuurlijk te gek. Nu raad ik het niet per sé aan om het in één dag te doen, maar het kan.

 Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Allereerst geeft reizen mij altijd veel inspiratie. Nieuwe dingen zien, werkt goed voor mij. Wat betreft personen ben ik gek op de fotografie van Anton Corbijn en Peter Lindbergh. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit C-Heads (Magazine), het lijkt me erg gaaf om daar een keer een fotoserie voor te schieten. Last but not least, inspireert mijn Misha mij altijd enorm. Je zou kunnen zeggen dat ze een soort van muze is voor mij. Het duurt nooit lang voordat ik weer een nieuwe serie van haar wil schieten. Gelukkig komen we samen op veel mooie plekken.

Misha-Station-03 Misha-Station-02 Misha-Station-01

Waar bestaat het perfecte plaatje uit volgens jou?

Het perfecte plaatje bestaat niet. Sterker nog, het zijn voor mij juist de imperfecties, van mensen, en in het beeld, die een foto het meest aantrekkelijk maken.

Mooi gezegd. Wat is jouw grootste droom op het gebied van fotografie? 

Mijn grootste droom is om een stevige rock band op de voet te volgen tijdens een tour en daar een fotodocumentaire over te maken. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als het één van mijn favorieten is. Bijvoorbeeld: Queens of the Stone Age, Foo Fighters, Pearl Jam of The Eagles of Death Metal maar ook onze Nederlandse trots, De Staat. Het lijkt me zo’n gek bestaan om met je band voor een langere periode op tour te zijn. Het is vast één grote rollercoaster, maar aan de andere kant denk ik ook dat het ontzettend eenzaam is. Je gaat ten slotte van hotelkamer naar hotelkamer. Maar juist door het aanwezige contrast tussen grootse euforie en misschien wel een diepe trog van eenzaamheid lijkt het me te gek om zoiets van dichtbij te mogen vast leggen.

Misha-Station-05

Milan heeft een eigen kijk op de wereld en maakt hier de mooiste beelden van. Maar ook zijn muze, zijn vriendin Misha, ziet de mooie kanten, maar ook de minder mooie kanten van de wereld en wil hier iets aan doen. In India worden duizenden meisjes gedwongen tot prostitutie en opgesloten in bordelen, in hokjes van 1 bij 2 meter. Misha laat zich 12 uur lang opsluiten in zo’n hokje. Door dit te doen hoopt zij geld op te halen, zodat ‘Free a Girl’ nog meer meisjes kan bevrijden. Lock Misha up and Free a Girl.