Mythe 1: Om in vorm te blijven, hoef je maar een of twee keer per week te trainen

Waarheid: Een of twee keer per week trainen draagt niet bij aan de voordelen van de gezondheid.

Om je workouts echte resultaten te laten geven, zou je 3-5 keer per week moeten trainen. De beste resultaten voor de gezondheid van het hart worden namelijk verkregen wanneer je 4-5 keer per week traint.

Mythe 2: De beste tijd om te sporten is ’s ochtends

Waarheid: De beste tijd om te trainen is wanneer je het meest consequent kunt trainen. In het ideale geval wil je training een dagelijkse gewoonte maken, dus als nachtelijke uitstapjes naar de sportschool je ding zijn, blijf daar dan bij. Als je liever een ochtendrun doet, doe dat dan. Maar houd jezelf consequent aan je schema. 

Heb je geen voorkeur? Sommige onderzoeken suggereren dat trainen in de ochtend het gewichtsverlies kan helpen versnellen waardoor je gedurende de dag meer vet verbrandt.

Mythe 3: Gewichtheffen verandert vet in spieren

Waarheid: Je kunt geen vet veranderen in spieren. Er zijn twee verschillende weefsels. Vetweefsel wordt onder de huid aangetroffen, ingeklemd tussen spieren en rond inwendige organen zoals het hart. Spierweefsel wordt door het hele lichaam aangetroffen.

Gewichtstraining helpt bij het opbouwen van het spierweefsel in en rond elk vetweefsel. De beste manier om vetweefsel te verminderen, is door een gezond te eten met onderanderen veel groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten zoals die in olijfolie en vis.

sportmythe man man

Mythe 4: Lichaamsbeweging is de beste manier om gewicht te verliezen

Waarheid: Als je af wilt vallen, ga er dan niet vanuit dat je eenvoudigweg kunt eten wat je wilt. Experts zeggen dat afvallen bijna altijd begint met aanzienlijke veranderingen in je eetgewoonten. 

In termen van gewichtsverlies speelt voeding een veel grotere rol dan bewegen. Dat gezegd hebbende, regelmatig actief zijn is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl.

Mythe 5: Sit-ups zijn de beste manier om een sixpack te krijgen

Waarheid: Sit-ups zijn alleen gericht op de buikspieren. Indien je de doelstelling hebt gesteld om een sixpack te krijgen voor de zomer, is het echter van belang dat je verschillende spiergroepen traint.  Als je een sterke kern wilt, moet je er meer voor doen. 

Sit-ups of crunches versterken slechts een paar spiergroepen. Door dynamische bewegingspatronen helpt een goede kerntraining de hele reeks kernspieren die je dagelijks gebruikt te versterken.

Mythe 6: Krachttraining is voor mannen

Waarheid: Krachttraining is een geweldige manier om spieren te versterken en heeft niets met geslacht te maken.

Vrouwen produceren gemiddeld minder testosteron dan mannen. En onderzoeken suggereren dat hormonen een rol spelen bij het bepalen hoe we spieren opbouwen. Vrouwen hebben van nature geen aanleg om grote spiermassa op te bouwen. Echter kan krachttraining een goede manier voor vrouwen zijn voor vetverlies.

sport mythe man man

Mythe 7: Het bijhouden van een voedingsdagboek is een betrouwbare manier om te controleren wat je eet

Waarheid: Zelfs wanneer we ons inspannen om ons bewust te zijn van wat we in ons lichaam stoppen en hoe actief we zijn, geven we onszelf vaak meer krediet dan we verdienen. 

Mensen hebben de neiging hun fysieke activiteit te overschatten en onderschatten hoeveel voedsel ze eten. Ze denken consequent dat ze meer hebben uitgewerkt en denken consequent dat ze minder hebben gegeten. De sleutel: keep it real! 

Mythe 8: Sportdranken zijn de beste manier om te hydrateren na een training

Waarheid: De meeste sportdranken zijn gewoon suiker en water.

In plaats daarvan bevelen experts gewoon water te drinken en een eiwitrijk tussendoortjes te eten. Aangezien studies suggereren dat proteïne helpt bij het herstel van de spieren na een trainin, kan je beter gaan voor gevarieerd voedsel met veel eiwitten. Het kan dan nog steeds voorkomen dat je te weinig binnenkrijgt om goed te herstellen. Een proteine shake is dan de oplossing als je toch genoeg eiwitten wilt binnen krijgen. De 100% plantaardig producten zijn beter dan de chemische varianten.