Een fietspad dat licht geeft als het donker wordt

Polen stond al langer bekend om haar prachtige blauwe meren en met de komst van een oplichtend fietspad komt daar een nieuw fenomeen bij. Het innovatieve fietspad, dat oplicht in het donker, bevindt zich in de plaats Olsztyn, een dorpje in het noorden van Polen. Het effect wordt gecreëerd door zogenaamde luminoforen: dit zijn een soort lichtdeeltjes die in staat zijn het fietspad gedurende zo’n 10 uur lang te verlichten als de zon is weggezakt. Hiermee wordt als het ware een glow in the dark effect gecreëerd zodra de schemering is opgetreden.

In Gelderland zijn we al wel bekend met fietspaden die middels verwarming klaar worden gemaakt voor de winter, maar kennen we nog geen verlichting aan de hand van luminoforen.

Het fietspad in Polen is niet alleen mooi, maar ook erg veilig

Natuurlijk is een oplichtend fietspad in het donker een zeer mooi gezicht, maar dat is niet het enige voordeel van dit fietspad. Het draagt namelijk ook voor een groot deel bij aan de veiligheid van de fietsers. In Polen kan de straatverlichting van een fietspad namelijk nogal schaars zijn, met name op het platteland. De duisternis kan leiden tot akelige ongevallen en het gebruik van luminoforen draagt bij aan het voorkomen hiervan. Een ander groot voordeel aan het gebruik van luminoforen is dat er geen elektriciteit aan te pas komt: de lichtdeeltjes werken namelijk op zonne-energie en worden zodoende overdag door de zon opgeladen. Daarmee is het fietspad ook nog eens heel erg milieuvriendelijk van aard.

De kleur van het fietspad is adembenemend mooi

Uiteraard mogen we ook de aantrekkingskracht van het fietspad niet vergeten: het oog wil vanzelfsprekend ook wat! De azuurblauwe kleur van het fietspad wordt aanvankelijk misschien vooral geassocieerd met de zee, maar is ook absoluut niet toevallig gekozen. Deze kleur is namelijk volledig in harmonie met de natuurlijke omgeving: de kleur van het fietspad past uitstekend bij de groene natuur die Polen rijk is en is in overeenstemming met de kleur van de omringende meren. Fietsers en wandelaars zullen zich hierdoor ook beter kunnen oriënteren op zowel de weg als op de omgeving.

Bron: Woon Ideetjes