Welke whisky drink jij?

Als je een doorgewinterde whisky-kenner bent, dan weet je dat iedere whisky z’n eigen unieke eigenschappen kent. Aspecten die ‘m doen onderscheiden van de rest en die ervoor zorgen dat je een bepaalde whisky wel of juist niet zo lekker vindt. Naarmate je meer whisky drinkt, ontwikkel je een smaak en vergaar je de nodige kennis over de drank. Met dat in hett achterhoofd ga je langzaam maar zeker naar je favoriete whisky toe. Je vormt een voorkeur en die zal ertoe leiden dat je op de meeste momenten kiest voor één en dezelfde soort whisky.

Iedere soort whisky heeft een bijpassende soort persoon die ‘m drinkt. De whisky is een soort van verlengstuk van je persoonlijkheid, dus er is veel af te leiden uit de soort whisky die je drinkt. Het is tevens een leuke ‘stereotypering’ aangezien we whisky – mede door films – vaak associëren met bepaalde momenten of houdingen. Een karaktervolle drank dus – letterlijk en figuurlijk.

Schotse whisky

Het leuke aan Schtose whisky oftewel ‘Scotch’ is ’t feit dat de term praktisch voor iedere soort whisky wordt gebruikt. Wanneer je een film of serie kijkt of je begeeft je naar een Engels-talig land, dan zal je zien dat ieder whisky-drinkend persoon de drank standaard Scotch noemt. Wat niet geheel terecht is, Scotch moet namelijk in Schotland geproduceerd worden – met gebruik van Schotse ingrediënten. Je whisky bestellen aan de bar en zeer cool vragen of je een glas ‘Scotch’ mag, is dus niet van toepassing op iedere whisky-soort die je drinkt.

dit is wat je favoriete whisky over je zegt MAN-MAN

Een glas Schotse Whisky wordt door de buitenstaander gezien als het ultieme boegbeeld voor de mannelijkheid. Hij die een glas van deze whisky zit te drinken straalt een bepaalde onverstoorbaarheid uit en lijkt zich van de wereld om hem heen niet veel aan te trekken. Een robuust persoon met een grote, grove baard en dikke wollen truien. Je kent ze wel, het type dat ’t nooit koud heeft in de buitenlucht en handen als kolenschoppen heeft. Voorbeelden van goede Schotse whisky vinden we in de vorm van Highland Park, Chivas Regal en Glenfiddich. 

Ierse whiskey

Ierse whiskey komt – vanzelfsprekend – uit Ierland. Alle landen naast Canada, Japan en Schotland maken whiskEy in plaats van whisky. Het is een veelgemaakte fout dat men denkt dat het alleen whiskey of whisky is. Mocht je het ooit nog vergeten, denk dan gewoon aan feit dat alle landen met een ‘e’ in de naam deze ook in het woord whiskey gebruiken.

dit is wat je favoriete whisky over je zegt MAN-MAN

De man die Ierse whiskey drinkt, is zo iemand die geboren is met een hele toffe naam – of zichzelf eentje heeft toebedeeld tijdens een dronken bui. Iets in de trant van McLovin bijvoorbeeld. Het is de persoon waarvan je denkt dat ‘ie zelfs de ruigste nachten de baas is – iemand die op ’t oog zeer toegankelijk lijkt. Echter vergis je niet, het kan ook zomaar zo zijn dat hij ineens uit z’n slof schiet. Er hangt een vleug van mysterie om de gemoedstoestand van de Irish Whiskey Drinker.

 Bourbon

Bourbon is nog altijd een beetje het vreemde kindje uit de klas. Deze whiskey-soort is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, maar waar precies in dit deel van de wereld – Joost mag ’t weten. Sommigen zeggen Bourbon County, Kentucky. Anderen noemen juist Bourbon Street, New Orleans. Hoe dan ook, ’t feit is dat het drankje zijn oorsprong vindt in het zuiden van de Verenigde Staten.

dit is wat je favoriete whisky over je zegt MAN-MAN

Bourbon bestellen aan de bar maakt je de stille, niet te doorgronden trucker. Zo eentje die aan de bar zit, breedgeschouderd en enkel praat als ‘ie iets wil vragen. Het type waarbij je jezelf af durft te vragen of ’t wel verstandig is om te vragen of er een andere tv-zender op mag, of dat je dan de woede van een geruit hemd met truckerpetje erboven op je af roept. Tegelijkertijd lijkt de man die Bourbon drinkt een vriendelijke reus. Zo iemand waar je wel een potje bij kunt breken – het kan alle kanten op.

Japanse Whisky

Japanse whisky is vergeleken met andere whisky-soorten nog relatief jong. De drank werd pas begin vorige eeuw ‘geadopteerd’ door de Japanners, maar wel op de juiste wijze. Ten opzichte van andere whisky’s, is Japanse whisky nog wel ’t meest te vergelijken met echte Scotch. Dit is niet geheel verwonderlijk. Masataka Taketsuru, een van de founding fathers van Japanse whisky, heeft de fijne kneepjes van het distilleren geleerd in Schotland.

dit is wat je favoriete whisky over je zegt MAN-MAN

Wanneer je iemand Japanse whisky ziet drinken, dan weet je dat je met een verfijnd iemand te maken hebt. Een persoon wiens gedachtes op een niveau zijn dat onnavolgbaar is – filosoferen is een koud kunstje voor hem. Wanneer je een gesprek voert met deze man, dan is ’t maar de vraag of je een ongelooflijk diepzinnig antwoord terugkrijgt, of juist een antwoord dat in geen enkele relatie staat tot het onderwerp dat je aansnijdt. Deze persoon is de rust zelve en laat zich door niets of niemand uit het veld slaan. Wat er met de wereld om ‘m heen gebeurt lijkt hem ogenschijnlijk niet te deren.

Iedere whisky is anders – net als de drinker

Zoals je ziet is iedere whisky anders – maar goed ook. Het zou een saaie bedoeling zijn als iedere fles en iedere slok exact hetzelfde smaakt. Hetzelfde geldt voor de persoon die ‘m drinkt. Een beetje variatie in de keuken is altijd welkom. Op welk van de bovenstaande personen lijk je het meest? Misschien ben je je daar niet van bewust en kunnen we beter vragen welke whisky je het liefst drinkt. Wie zal het zeggen.