Foto via: The Macallan

De leeftijd is belangrijk

Eén van de eerste dingen die je ziet wanneer je een whiskyfles bekijkt, is de leeftijd. Dat is ook niet zo gek, want de leeftijd is erg belangrijk in de prijsbepaling. Dit getal geeft het aantal jaren aan dat een bepaalde partij whisky in de vaten heeft doorgebracht. Voor mengsels verwijst de leeftijd naar de jongste whisky die wordt gebruikt om die bepaalde blend te maken. Dus in het geval van een tien jaar oude mix, zouden er heel goed 15 of 18-jarige whisky’s in die mix voor kunnen zitten. Het is zelfs illegaal om de oudste whisky te vernoemen. Hoe ouder de whisky is, hoe hoger het prijskaartje in de meeste gevallen zal zijn, maar dit betekent niet per se dat een oudere whisky ook van betere kwaliteit is.

The Macallan man man 01

The Macallan Valerio Adamii. Deze fles werd tezamen met een andere fles voor maar liefst  $1.2 miljoen verkocht.

Kwaliteit

De formule voor het maken van whisky is eigenlijk vrij simpel. Graan + gist + water = whisky. Maar het hele proces wat hier omheen komt kijken, bepaalt de kwaliteit. De kwaliteit van een goede whisky wordt veelal bepaald door de volgende factoren:

Temperatuur: whisky wordt beïnvloedt door het externe klimaat. Een warmere temperatuur zorgt doorgaans voor een sneller verouderingsproces. De externe temperatuur heeft dus ook weer invloed op de productietijd en een snellere productietijd kan er ook weer voor zorgen dat whisky betaalbaarder wordt. Hoe langer de whisky nodig heeft, hoe hoger de productiekosten, hoe hoger de prijs van de whisky.

Waterkwaliteit: opzich is het logisch dat de kwaliteit van het water de kwaliteit van de whisky beïnvloedt. Hoe exotischer de waterbron, hoe duurder het eindproduct. Een bepaalde waterbron kan namelijk een ander smaakprofiel aan de whisky geven.

Vaten: het vat waarin de whisky gerijpt wordt, is misschien wel één van de belangrijkste aspecten. Verschillende houtsoorten hebben verschillende composities, waarvan sommige anders zijn samengesteld dan de andere. Poreus hout geeft de spirit de mogelijkheid om dieper in het hout te dringen, wat nodig is om een bepaald smaakprofiel te creëren.

whisky man man 12

Zeldzaamheid

Het is simpel: hoe minder flessen er verkrijgbaar zijn van een bepaalde whisky, hoe hoger de prijs. Dit hoeft nog niet eens met de kwaliteit van de whisky te maken te hebben. Het feit dat een specifieke whisky schaars is, maakt dat de prijs omhoog kan.

Verpakking

Ook het hebben van een mooi label kan de prijs van de whisky aanzienlijk verhogen. De meeste ‘goedkope’ whisky’s hebben een normaal label, simpelweg omdat de productie van het label anders meer kost dan de whisky zelf.

Als je weet waardoor de prijs van een whisky wordt bepaald, ben je al een heel eind. Maar, het lezen van een whisky label is ook niet voor iedereen gemakkelijk. How to: het lezen van een whisky label.