Het is weer zo’n dag. Je voelt je sloom en je focus is al uren zoek. Helemaal niet gek na een kort nachtje slapen. In de ideale situatie pakken we 7,5 tot 8 uur slaap per nacht. Of dit soms eens een uurtje meer of minder is, à la. Maar wat als jouw nachten regelmatig aan de korte kant zijn?
Emoties in overvloed
Ondanks dat bepaalde delen van je hersenen juist minder actief zijn na een kort nachtje slaap, zijn andere delen juist overactief: jij bent 60% emotioneler door weinig slaap. Waarschuw je omgeving dus maar vast. Het is zelfs zo dat je cognitieve niveau na 6 uur slaap gelijk staat aan dat van iemand die 48 uur heeft doorgehaald. Geen kattenpis!
Vreetbuien
Bekend mee? JAAA. Grote kans dat veel van je vreetbuien voortkomen uit weinig slaap. Waarom? Blijf je ’s avonds langer op, dan neemt de hoeveelheid ghreline toe (het hormoon dat je hongergevoel aanwakkert) en de hoeveelheid leptine juist af (het hormoon dat aangeeft dat je vol zit). Aha, vandaar.
Stress en slaap
Korte nachten zorgen voor een hoger gehalte cortisol, aka het stresshormoon. Heb je last van stress, dan breekt dit magnesium af in ons lichaam. En laat dit nou net het mineraal zijn dat ervoor zorgt dat jij ’s avonds slaapt als een engeltje. Daarnaast zorgt magnesium voor het verminderen van spanning, gevoelens van depressie, verbetert het je geheugen en concentratievermogen, en geeft het je spieren meer energie. Behouden dus!
Slechte huid
Wel eens gemerkt dat je meer onzuiverheden hebt na een kort nachtje, om het over de wallen nog maar niet te hebben? Cortisol speelt niet alleen een grote rol in de hersenen. Een teveel aan dit hormoon in je lichaam breekt op de lange termijn namelijk ook collageen af: het eiwit dat jou je gladde, stevige huid geeft.
Impulsieve beslissingen
Het hersengedeelte dat jouw impulsieve acties normaal gesproken onder controle weet te houden, maakt overuren zonder genoeg slaap. Conclusie is dat je beoordelingsvermogen achteruit gaat en je je meer laat verleiden door impulsen. Zeg maar dag tegen je zuurverdiende centjes.
Verkouden en griep
Last but not least. Dat je weerstand achteruit gaat door weinig slaap, is al langer bekend. Maar wist je ook dat mensen die minder dan 6 uur slapen wel vier keer zo veel kans hebben om verkouden te worden dan mensen die 7 tot 9 uur slapen?
Tips om te slapen als Doornroosje
Kom jij niet goed in slaap? Verander dan eens je gedragspatroon van de avond ervoor. Zo is het beter om geen chips meer te eten voor het slapen gaan, omdat zoute snacks de hersenen weer activeren. Een handje amandelen of banaan werken juist bevorderend. Douche jij graag ’s avonds nog even? Doe dit dan tot maximaal een uur voordat je naar bed gaat, omdat je lichaam zichzelf afkoelt om in de ruststand te gaan, en je dit ongedaan maakt door een warme douche te nemen. Daarnaast werkt bewegen als een wondermiddel op zich. Het kan dus geen kwaad om je lichaam goed uit te putten en hierna je welverdiende slaap te pakken. Welterusten, zullen we maar zeggen!
Volle nacht geslapen en nog steeds moe? Dit zijn de mogelijke oorzaken.