Emotioneel onvolwassenheid herken je aan deze punten

Heb jij je ooit gevoeld als een kind in het lichaam van een volwassene, emotioneel gezien? Nou, dan zou je wel eens emotioneel onvolwassen kunnen zijn. Stel je dit voor: nooit om hulp vragen, anderen de schuld geven, niet luisteren en nooit sorry zeggen. Ja, dat zijn vier onmiskenbare tekenen van emotionele onvolwassenheid. Dus, ga er eens goed voor zitten en duik in de wereld van het herkennen van je emotionele volwassenheid— of het gebrek daaraan.

 

1. Je vraagt ​​nooit om hulp

Emotioneel onvolwassen mensen vragen nooit om hulp. Dat komt niet omdat ze dat niet willen, maar omdat je gewoon niet weet hoe. Natuurlijk kun je stellen dat je zo bent opgevoed om alles eerst zelf te proberen, maar dat is net even te makkelijk. Toch is het belangrijk om hier even aandachtig naar te kijken.

Het probleem van onvolwassen mensen is juist dat ze denken dat ze alles zelf kunnen, men is dus eigenlijk te arrogant om de eigen tekortkomingen te accepteren. Als je denkt dat je geen hulp nodig hebt, dan denk je dat je slimmer, sterker of beter bent dan anderen. Je ziet alleen het probleem en je draagt jezelf op om het op te lossen. Dat lukt lang niet altijd: je kunt namelijk niet alles alleen aan. Juist door hulp te vragen geef je aan dat je de input van anderen waardeert. Bovendien bespaar je jezelf veel tijd. Zet je ego dus opzij en kies voor een stuk meer efficiëntie. Dat is pas volwassen zijn!

2. Je geeft anderen de schuld

Het is altijd makkelijk om te externaliseren: de schuld bij een ander leggen. De waarheid is dat je zelf een eigen verantwoordelijkheid hebt. Dat geldt zowel voor je successen als voor de mislukkingen. Volwassen mensen kijken dus eerst naar hun eigen rol en gaan pas daarna kijken welke andere factoren een rol spelen. Natuurlijk is verantwoordelijk gedrag een hele last. Dat wil niet zeggen dat je te pas en te onpas anderen, als je ouders of zelfs je vrienden, de schuld kunt geven van iets waar je eigenlijk zelf verantwoordelijk voor bent.

emotioneel onvolwassen

Daar komt bij dat als je anderen de schuld geeft, je eigenlijk toegeeft dat je machteloos bent. Je blijft dan dezelfde fouten maken. Bovendien belemmer je ook je eigen groeiproces. Je verantwoordelijkheid serieus nemen betekent namelijk dat je open staat voor nieuwe ervaringen om jezelf verder te ontwikkelen. Kortom, wil je dat anderen je als emotioneel volwassen zien? Kijk dan eerst naar jezelf.

3. Je weet niet hoe je moet luisteren

Voor goede communicatie zijn twee mensen nodig. Dat lijkt vanzelfsprekend, en dat zou het ook moeten zijn. De realiteit is echter heel anders. De meeste emotioneel onvolwassen mensen luisteren namelijk niet. Ze wachten hooguit op een kans om te kunnen reageren. Als dit op jou van toepassing is, dan is er geen respect voor je gesprekspartner en is communiceren voor jou niet meer dan eenrichtingsverkeer. In veel gevallen komt dat, omdat je meer bezig bent met wat je wil gaan zeggen dan met het luisteren naar de ander. Op die manier ontneem je jezelf de kans op volledig kennis te nemen van wat de ander zegt. Alhoewel je het zelf mogelijk niet zo ervaart, zorgt dit er wel voor dat anderen je als zeer onvolwassen zien.

4. Je verontschuldigt je nooit

Gelijk hebben is een ding, gelijk krijgen is iets heel anders. Als er een aanwijzing is die duidt op een emotioneel onvolwassen instelling, dan is dit het wel: je nooit willen verontschuldigen. Wellicht klinkt het als een futiliteit, maar dat is het niet. Het gaat namelijk niet om het gebrek aan inzicht in het eigen handelen, maar de gevolgen voor een ander. Je verontschuldigen voor een bepaalde actie of houding betekent dat je inzicht hebt en weet dat je fout zit. Doe je dat niet, dan laat je aan de buitenwereld zien dat jij vindt dat je gelijk hebt. De vraag is dus of je echt blij wordt als je dat beeld van jezelf wilt koesteren.