Wie is Emely de Heus? Laatbloeier, maar had ‘race-virus’ vroeg te pakken

Emely had liever de stap veel eerder gezet, maar op haar negende bood zich de kans alsnog. De drie jaar oudere broer van de marketingcommunicatie studente richtte zijn focus op voetbal, waardoor de kart van hem vrijkwam. Emely liep al sinds ze zo ongeveer kon lopen op de kartbaan rond. “Zij hadden het wel verwacht van mij, aangezien ik in de weer was met minibikes en quadjes”, verklaart Emely in gesprek met Motorsport.com. 

Haar vader, een race liefhebber in hart en nieren, vond het vooral tof. Hij bouwde de kart om en zij kon haar eerste meters maken. Na een snelcursus op de kartbaan van Strijen volgden de eerste krachtmetingen. Het avontuur dat ‘voor de lol’ begon, mondde uit in een serieus tijdverdrijf: “Ik deed mee aan clubraces en eindigde steeds in de top-drie. Wij besloten het hogerop te zoeken”, vervolgt Emely. 

Eerder in de Formule 4, maar ook eerder richting W Series

Het bracht na veel oefenen de mogelijkheid om Formule 4 te rijden in Spanje, in 2021. Namens het Nederlandse MP Motorsport bleef zij de Franse Lola Lovinfosse voor in het kampioenschap, waardoor Emely dat jaar afsloot als beste vrouwelijke rookie in de klasse. 

Net zoals de verwachte overstap naar F4 die volgde, (Emely wilde eerst meer ervaring opdoen in karten, bij de vooraanstaande KZ-competitie) mag zij óók nu al rekenen op een zitje in de W Series. De Heus spreekt van een vooropgezet plan waarin nog een jaar in de F4 ‘of een andere raceklasse’ als basis zou dienen voor de W Series: “Opeens kwam de brief dat ik uitgenodigd was om te testen in Arizona.”

En dat testen pakte goed uit, boven (haar eigen) verwachtingen zelfs: “Ze keken naar je snelheid, maar ook naar hoe snel je herstelde van fouten en of je elke sessie verbetering toonde”, stelt De Heus. “Ik ging van de baan op een gegeven moment, dacht dat ik het had verpest. Maar achteraf stonden ze te juichen omdat ik iets probeerde. Uiteindelijk was ik veel sneller dan de anderen, terwijl ik minder ronden had gemaakt.”

Debutant richt vizier op podium plekken in W Series

Daarmee was het zitje naast Beitske in de W Series nog niet zeker. Een tweede test, dit keer met de vaste krachten van de series, bleek de generale repetitie in Barcelona. Ondanks dat zij moeite kende me wennen op de eerste dag, bleek de verbetering evenals consistentie doorslaggevend: “Zodoende rijd ik dit jaar al de W Series”, zegt De Heus tegen Motorsport.com.

Emely is vastberaden – ‘podium is waar ik voor ga’ – maar ook nog afwachtend bij haar W Series debuut. De raceklasse valt namelijk in het voorprogramma van de Formule 1, inclusief een berg meer (media)aandacht. Constante verbetering moet houvast bieden, evenals de liefde voor de sport: “Als mensen vragen of ik zenuwachtig ben, dan zeg ik standaard ‘nee’. Als je in de auto stapt, dan begin je het te voelen, maar zodra je zit dan is die spanning ook zo weer weg. Kortom: helm aan en rijden”, verklaart Emely tenslotte.