De voordelen

Wanneer je al een standaard maaltijd hebt klaarstaan, is de verleiding minder groot om te grijpen naar een snack of iets anders ongezonds. Dit zorgt ervoor dat je dieet meer effect zal hebben. Het is erg goed voor je wanneer je dagelijkse maaltijd veel groenten en fruit bevat, je krijgt namelijk genoeg vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen. Maar van de andere kant kun je binnen deze voedingsmiddelen veel variëren. Wissel bijvoorbeeld zilvervliesrijst af met quinoa en eet verschillende soorten groenten en fruit, maar is dit genoeg?

hetzelfde-eten-kip-manman

De nadelen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gevarieerd eetpatroon beter voor je is dan wanneer je steeds dezelfde voedingsmiddelen nuttigt. Een onderzoek van Journal of Nutrition heeft aangetoond dat wanneer je een gevarieerd eetpatroon hebt, dit kan leiden tot het eten van gezond maar ook ongezond voedsel, wat er uiteindelijk toe leidt dat je aankomt. Maar hetzelfde onderzoek heeft ook bewezen dat een divers dieet zorgt voor een betere tailleomtrek. Best verwarrend, want wat is nu het beste?

De oplossing

Het is belangrijk om macronutriënten binnen te krijgen. Hierbij moet je denken aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar we moeten ook genoeg micronutriënten binnen krijgen, zoals vitamines en mineralen. En dit is alleen mogelijk bij een gevarieerd eetpatroon. Het beste is om te zorgen dat de voedingsgroepen hetzelfde blijven, maar je kan wel in de producten variëren. De voedingsgroepen zijn groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten, magere zuivelproducten en goede vetten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de ene ochtend havermout met magere melk, banaan en blauwe bessen te eten en de volgende ochtend magere yoghurt met muesli en appel. En de ene avond je kip met broccoli en zilvervliesrijst en de andere avond een maaltijdsalade met quinoa. Zo eet je voedingsmiddelen die goed voor je zijn, maar wel in een gevarieerd eetpatroon.

Natuurlijk mag je zo nu en dan best snacken en dit kun je dan het beste doen bij deze SNCKBR.