Is je fiets of e-bike gestolen?

Het kan de beste overkomen: je fiets staat ineens niet meer in het fietsenrek. Natuurlijk kan je net een keer vergeten zijn je fiets op slot te zetten of misschien heb je gewoon echt enorme pech. Je hoort en ziet veel om je heen dat mensen er met andermans fiets vandoor zijn gegaan, maar wat moet je nou precies doen als je fiets is gestolen? Vaak ben je in eerste instantie boos, gefrustreerd of voel je je machteloos. Wacht dan niet te lang en volg dit stappenplan.

1. Controleer of je fiets ├ęcht gestolen is

Dit lijkt misschien een dooddoener, maar controleer eerst of je fiets daadwerkelijk gestolen is. Het kan namelijk ook zijn dat je fiets is meegenomen of verplaatst omdat je het op de verkeerde plaats geparkeerd had. Misschien mag je je fiets helemaal niet op dat plein of voor deze winkel plaatsen. De gemeente is dan vrij om deze verkeerd geparkeerde fietsen te verwijderen. Deze fietsen worden vervolgens naar een gemeentelijke fietsdepot gebracht. Of je fiets hierheen is verplaatst kun je checken op de website van verlorenofgevonden.nl. Deze website is overigens ook handig als andere spullen zijn gestolen of als je iets bent kwijtgeraakt.

elektrische fiets e-bike gestolen

2. Aangifte doen van diefstal

Is je fiets niet door de gemeente weggehaald? Dan is de kans groot dat je fiets echt is gestolen. De volgende stap die je dan moet maken is natuurlijk aangifte doen bij de politie. Dit kun je op verschillende manieren doen, soms ook afhankelijk van waar je woont. Je kunt bijvoorbeeld een online aangifteformulier invullen of met de politie bellen. Mocht je hierin vastlopen en niet goed weten wat je kunt doen, kun je altijd 0900-8844 bellen. Dit is het algemene (geen-spoed)nummer van de politie.

3. Kenmerken fiets doorgeven

Als je de diefstal van je fiets doorgeeft is het belangrijk om je fiets goed te beschrijven. Hiervoor moet je dus alle kenmerken en details van je fiets doorgeven. Alleen op deze manier kan de politie je fiets mogelijk signaleren en weer bij je terug brengen. De meeste fietsen hebben een framenummer of zelfs chipnummer en kan aantonen dat jij de daadwerkelijke eigenaar van de fiets bent. Het is daarom ook handig om bij aankoop van een (elektrische)fiets meteen dit frame- of chipnummer te noteren zodat je dit altijd voor de zekerheid bij de hand hebt. Zodra je je fiets hebt aangegeven, komt het in het fietsdiefstalregister terecht.

wat moet je doen stappen fiets gestolen aangifte

4. Bekijk het Gestolen Objecten Register

Je kunt je gestolen fiets ook aangeven in het Gestolen Objecten Register. Door het hier aan te geven is, net als in het fietsdiefstalregister, de kans kleiner dat je fiets weer wordt verhandeld of doorverkocht. Zodra een rijwiel met jouw frame- of chipnummer opnieuw wordt verkocht, kun je makkelijk de hoe en wat bekijken en inzien. Het is dus erg belangrijk dat ook deze stap gezet wordt.

5. Contacteer je verzekeraar

Is je fiets verzekerd? Dan is het ook belangrijk dat je je fietsverzekeraar inschakelt. Zij kunnen dan samen met jou kijken naar de geldende polisvoorwaarden en kijken hoe deze schade het beste afgehandeld kan worden.

Wil jij een nieuwe e-bike kopen? Lees dan: welke e-bike past bij mij?