Ook EV-bestuurders gaan wegenbelasting betalen

Op dit moment zijn elektrische voertuigen vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting, maar helaas lijkt dat binnen twee jaar te gaan veranderen. Zo zullen bestuurders van elektrische auto’s in 2025 wegenbelasting moeten betalen. Het eerste jaar krijgen EV bestuurders nog 75 procent korting, maar vanaf het jaar 2026 moeten ook zij het volledige bedrag betalen. Dit zal in totaal vier jaar duren, in deze 4 jaar mag je als EV bestuurder rekening houden met een snel en grof uitgerekend bedrag van ongeveer vierduizend euro aan wegenbelasting.

 

Elektrisch rijden wordt steeds duurder

Elektrisch rijden is in Nederland populairder dan ooit. Maar of de populariteit de komende jaren zal blijven groeien is nog maar de vraag. Elektrisch rijden wordt namelijk steeds duurder. Het lijkt er op dat het toch weer aantrekkelijk zal worden voor Nederlanders om een stap terug te nemen naar een auto op brandstof. De hoge prijzen van de wegenbelasting hebben te maken met het hoge gewicht van een elektrische auto. In een rekenvoorbeeld op de site van de overheid is er een vergelijking gemaakt tussen de Telsa Model 3 en de Mazda 6 met een benzinemotor. In 2026 zou je in de provincie Utrecht de Mazda een jaarlijks bedrag van 820 euro aan belasting betalen en voor de Tesla iets meer dan 1.200 euro. Dat is een flink verschil van bijna 400 euro.

Elektrische auto’s zijn dus duurder op het vlak van wegenbelasting. Maar dat is niet zo erg aangezien je als consument veel bespaart op bijvoorbeeld brandstofkosten. Maar klopt dat wel? Op de site van de overheid is er een berekening gemaakt waaruit blijkt dat de elektrische auto altijd net wat duurder is als er gekeken wordt naar de totale kosten. Deze berekening is gemaakt op basis van 15.000 kilometer per jaar.