Welke eetgewoonten zijn goed voor kracht en uithoudingsvermogen?

Er is niet één antwoord op deze vraag, simpelweg omdat iedereen anders is. Door te proberen en fouten te maken kom je erachter wat wel en niet werkt voor jou. Het ligt ook heel erg aan je doel. Als je wil afvallen moet je uiteraard anders eten dan wanneer je sterker wil worden. Dus speel hier vooral mee en kijk wat voor jou het beste is. Dat het voor iedereen anders is wil echter niet zeggen dat er geen richtlijnen zijn. Onderstaande punten gaan je hoe dan ook op weg helpen naar een krachtig lichaam vol uithoudingsvermogen.

eetgewoonten MAN MAN
Foto via: Instagram Kosta Williams

Eet voeding met veel voedingstoffen

Uiteindelijk gaat het vooral om calorieën, maar deze kun je op veel manieren gebruiken. Er zijn lege calorieën, zoals vaak junkfood of snoep, waar je lichaam verder niet heel veel aan heeft. Je kunt datzelfde aantal calorieën ook verstandiger gebruiken, door te kiezen voor producten met veel voedingsstoffen. Ga voor veel vitaminen, mineralen en vezels. Dan krijg je de gezonde dingen binnen en vezels zorgen er ook voor dat je vol zit en energie hebt.

Denk aan je koolhydraten

De basiscomponenten van voeding zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Je moet een goede verhouding tussen deze drie na proberen te streven. De meesten die regelmatig in de sportschool te vinden zijn weten wel dat eiwitten belangrijk zijn en letten hier ook op. Lees je goed in omtrent alle voedingsstoffen en pas deze kennis dan toe. Lees meer over whey eiwitten, maar ook over de andere twee componenten. Zeker voor en na een training zijn koolhydraten enorm belangrijk. Voor je training kun je daar veel energie uit halen waarmee je de training kunt voltooien. Na de training draagt dat bij aan je herstel, waar we hieronder nog verder op ingaan.

eetgewoonten MAN MAN

Zorg dat je goed herstelt

Herstel is super belangrijk als je fitter wil worden; en al helemaal als je kracht op wil bouwen. Na je training moet je jouw lichaam dan ook aanvullen met de juiste voedingsstoffen, dat is gewoon key. Het beste is dan een mix van koolhydraten en eiwitten om je spieren zo snel mogelijk te laten herstellen. Als je je lichaam niet op de juiste manier behandelt na het sporten, is je sessie meteen een stuk minder waard geweest.

Blijf zoveel mogelijk consistent

Diëten die veel beperken en niet gericht zijn op de lange termijn hebben niet onze voorkeur. Wanneer je slechts voor een korte duur jezelf aan een bepaald eetschama houdt, zul je later waarschijnlijk terugvallen in oude eetgewoonten. Voor lange termijn resultaten kun je beter kiezen voor aanpassingen in je dagelijkse routine. Richt dit zo in dat je dit vol kunt houden en blijf zoveel mogelijk consistent. Dan zul je je doelen uiteindelijk wel bereiken.

eetgewoonten MAN MAN
Foto via: Instagram Louis Darcis

Uiteindelijk gaat het vooral om je mindset

Je mindset bepaalt uiteindelijk hoe sterk je wordt, en hoe goed je uithoudingsvermogen is. Als je over het algemeen goed eet en hard traint om je doelen te bereiken, dan zal dit ook gebeuren. Er zijn geen geheimen, het gaat vooral over consistentie en de juiste balans.