Just Married

Je wordt geconfronteerd met de werkelijke realiteit van getrouwd zijn. En voor veel pasgehuwden is dit het moeilijke deel van het huwelijk. Een onderzoek uit 2012 wees uit dat stellen die minder dan een jaar getrouwd zijn, een lager welzijnsniveau hebben dan stellen die anderhalf jaar getrouwd zijn. Relatiedeskundigen zijn het erover eens: veel paren ervaren een huwelijkskater en hebben moeite om zich aan te passen.

Sommigen noemen het “het natte cementjaar”. Die eerste 365 dagen zijn een precaire en delicate tijd, waarin een pas getrouwd stel de basis legt voor de rest van hun leven samen. Als het cement eenmaal hard is geworden, zal het uitgebreide bouwwerkzaamheden vereisen om het goed te doen. Dus hoe overleeft een net getrouwde man het eerste jaar van zijn huwelijk met zijn gezond verstand intact? Lees het advies van experts.

Stel gezonde verwachtingen in

Zelfs als je niet bent opgegroeid met Disney, is het idee van sprookjesachtige romantiek zo ingebakken in de samenleving dat veel pasgehuwden – ja jongens, zelfs jij – het verwachten. Helemaal bij het zien van je vrouw in die prachtige witte jurk. Nog lang en gelukkig werkt alleen in Hollywood. Voor de rest van ons begint een gelukkig huwelijk met communicatie, heel veel communicatie.

Spreek eerlijk over je doelen, verwachtingen, angsten en visies voor de toekomst. Tenzij je met een Ouija-bord bent getrouwd, is je partner niet paranormaal (en jij ook niet). Open communicatielijnen zijn de enige manier om een relatie te creëren die voor beide partijen werkt.

gelukkig stel trouwen man man

Ontloop de moeilijke gesprekken niet

Van schulden tot voortplantingsplannen, er zijn bepaalde gesprekken die je liever nooit zou hebben. Helaas is het hebben van deze gesprekken niet alleen essentieel, maar het is ook het beste om dit zo snel mogelijk te doen. Trek je grote jongensbroek aan en snijd de onderwerpen meteen aan. Hoe eerder je op dezelfde pagina komt over wat het belangrijkst is, hoe beter voorbereid jullie zullen zijn als er zich problemen voordoen.

Prioriteit geven aan nieuwigheid

Verveling: de stille killer. Vast komen te zitten in een sleur van vervelende routine na het ultieme hoogtepunt van een bruiloft kan het dagelijkse leven bijzonder saai laten aanvoelen. Doe een bewuste poging om opwinding te creëren in jouw relatie. Onderzoek toont aan dat het nemen van risico’s of het samen ervaren van iets nieuws zorgt voor de productie van dopamine, een prikkel die geassocieerd wordt met beloning en plezier in de hersenen. Hoe meer dopamine aanwezig is in de hersenen wanneer jullie bij elkaar zijn, hoe sterker de binding zal zijn.

Ga bijvoorbeeld reizen, een les volgen, dezelfde boeken lezen, een sport beoefenen, een nieuwe taal leren of aan het huis klussen.

trouwen overleven eerste jaar man man

Beschouw niets als vanzelfsprekend

Je bent nu wettelijk gebonden aan het ‘til-death-do-us-part’ en het is normaal (en fantastisch) om comfortabeler te zijn in een relatie, maar comfort is geen excuus voor luiheid. Automatische pilot is de vijand. Blijf je best doen voor je partner. Regel een avondje uit of bied aan om een huishoudelijke klus te doen welke zij liever niet doet.

De keerzijde van de medaille is even belangrijk. Erken wat jouw vrouw doet wanneer ze een inspanning voor jou levert. Zeg duidelijk bedankt. Let vooral op de kleine dingen. Hoewel het kleine gebaren zijn, zijn ze de ultieme symbolen van je voortdurende liefde en toewijding.

Beslis wat ‘gelijk’ betekent voor jullie

Elke gezonde relatie moet een gevoel van balans opbouwen, maar wat ‘balans’ betekent verschilt van paar tot paar. Er is geen regelboek dat voor alle getrouwde stellen werkt. Denk eraan: het eerste jaar van het huwelijk is het natte cementjaar. Het is essentieel om routines en rollen vast te stellen die voor beide echtgenoten werken. De rollen en routines van jullie relatie dienen goed afgestemd te zijn zodat jullie beiden tevreden zijn.

Het is ook noodzakelijk om te onthouden dat de omstandigheden in de loop swe tijd kunnen veranderen – en bijna zeker zullen veranderen. Er kan een periode zijn waarin je veel druk ervaart op werk, zodat je partner thuis de klusjes op zich neemt. Zes maanden later dweil jij de vloeren terwijl je vrouw andere dingen heeft te doen. De balans van je relatie zal langzamerhand verdwijnen en het belangrijkste is om je bewust te zijn van wanneer en hoe het verandert.

Onderschat date night niet

Dit is een hele belangrijke. Een deel van je deinst misschien terug wanneer je de woorden ‘date night’ hoort. Maar om deze avonden een vast onderdeel van je routine te maken, is het belangrijk om gelukzaligheid in je huwelijk te bewaren.

Het overleven van het eerste jaar van het huwelijk – en elk jaar daarna – kost moeite, maar het levert prachtige momenten op. Toch is het precies hetgene wat de magie in het leven houdt en de vonken laat vliegen. Maak er een prioriteit van om elkaar op een regelmatige basis speciaal te laten voelen en geniet van de voortdurende herinnering waarom je voor elkaar viel in de eerste plaats.