Ingrediënten voor Bearnaisesaus

3 eierdooiers
3 el béarnaise (je kan dit kopen, of het 2 fijngesneden sjalotjes, 50 cl witte wijn, 25 cl witte wijnazijn, 20g grove zwarte peper, 10g dragon in een pannetje koken)
200 gram boter
10g fijngehakte dragon
10g fijngehakte kervel

Ingrediënten Chateaubriand

1kg Chateaubriand filet
5 grote aardappelen, gekookt en gesneden
5g fijn zout
5g grove zwarte peper
3g tijm

Screen Shot 2015-08-11 at 16.19.45

De bereiding

Chateaubriand vraagt om een mooie avond tafelen. Een heerlijke steak van 500 gram die gesneden wordt aan tafel is een heus theater. De Chateaubriand dat uit de kop van de ossenhaas wordt gesneden is bijzonder mals en gemakkelijk te bereiden. Voor dat het stuk vlees de pan in gaat laat je deze eerst op kamertemperatuur komen. Maak eerst de béarnaise saus. De truc is om het langzaam te bereiden. Plaats een kom boven een pan kokend water, voeg hier de eidooiers en de béarnaise aan toe die je vervolgens twee minuten klopt tot een crème. Ondertussen laat je de boter smelten, waarna je die in kleine hoeveelheden toevoegt aan de kom tot het mengsel is ingedikt. Roer de saus terwijl je de fijngehakte dragon, kervel, peper en zout aan toevoegt. Laat het afkoelen in de koelkast.

Bestrooi de steak met tijm zout en zwarte peper. Laat de pan op een hoge temperatuur komen om vervolgens de steak 90 seconden per kant goudbruin braden. Door de hoge temperatuur brand je steak dicht waardoor het vlees sappig blijft. Hierna rooster je de steak voor 15 minuten in de oven op 180 graden (medium rood). Terwijl de Chateaubriand verder gaard bak je de aardappelen in schijfjes van 1 cm in een pan met olie en zout.

Leg de biefstuk op een houten snijplank, zet de aardappelen in een schaal en de béarnaise saus in klein steelpannetje. Snijd de Chateaubriand in plakken van 5cm terwijl jouw gasten watertandend toekijken.