De Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé is de duurste auto aller tijden

We hebben het over een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1995. Deze auto werd in mei voor een recordbedrag van 135 miljoen euro geveild (wat neerkomt op zo’n 142 miljoen dollar). Topman van het Duitse automerk, Ola Källenius, heeft dit wereldkundig gemaakt, waarmee Mercedes de primeur heeft verreweg de duurste auto ooit te hebben verkocht. Het vorige record stond op 46 miljoen euro voor een Ferrari 250 GTO uit 1962. Deze auto werd in 2018 gekocht op een veiling.

 

Wat maakt deze auto zo speciaal?

Waarom deze Uhlenhaut Coupé zo speciaal is? Nou, er zijn slechts twee exemplaren te vinden. Deze auto’s zijn altijd in het bezit van Mercedes gebleven. Ook ziet de zilverkleurige bolide er voor de jaren vijftig erg modern uit en bereikte het een topsnelheid van 290 km/u, waarmee het de snelste auto van die tijd was. De auto – vernoemd naar hoofd van de testafdeling Rudolf Uhlenhaut – heeft bovendien slechts 6.045 kilometer op de teller. Het is onbekend wie de auto heeft gekocht, er waren slechts een dozijn bieders aanwezig bij de geheime veiling in het museum van Mercedes in Stuttgart.

 

Oneindig plezier gaat de nieuwe eigenaar niet hebben van zijn of haar aanwinst want er was een belangrijke voorwaarde voor de verkoop: de auto moet zichtbaar blijven voor het publiek in het museum. De auto mag alleen soms worden gebruikt voor een ritje. De 135 miljoen euro zal gebruikt worden voor een goed doel. Er wordt namelijk een beurzenprogramma opgezet voor onderwijs en onderzoek met focus op klimaatverandering. Zo wil Mercedes wat terugdoen vanwege de uitstoot veroorzaakt door het bedrijf. Voor meer informatie check je de website van Mercedes-Benz.