Baarle-Nassau, een plattelandsdorpje onder de voet van Tilburg en Breda. Dit is een strategische positie met goede toevoer naar de nabijgelegen steden, België en verder. Het lab werd vorige week ontdekt doordat het Waterschap van de Brabantse Delta merkte dat er in Baarle-Nassau chemisch drugsafval in het riool geloosd werd. Daarnaast waren er enkele tips binnenkomen via Meld Misdaad Anoniem over een mogelijk drugslab. Mede inwoners hadden een vreemde chemische lucht geroken en hier melding van gemaakt.

Vondst

Op basis van de vondst schat de politie dat er genoeg is geproduceerd voor 4.000 kilo amfetamine. Dat is goed voor een straatwaarde van zo’n €20.000.000! De aangetroffen (lege) zakken grondstoffen, vaten chemicaliën en maar liefst 10.000 liter aan afval, gaven een duidelijk beeld van de situatie. Hoe lang het lab gerund in dat is vooralsnog onduidelijk.

drugsvondst drugslab branbent baarle-nassau

Verdachte

Er is tot nog toe slechts een verdachte aangehouden, één 42-jarige vleeskalverhouden genaamd Wilco de F. , wie tevens eigenaar is van het schuurtje waarin het enorme drugslab is gevestigd. Zijn advocaat Mark Broere vermoed dat er een grote criminele organisatie achter schuil gaat met professionele laboranten. Wilco de F. zelf ontkent alle betrokkenheid en zijn raadsman ondersteunt dit met de woorden “Hij is er ingeluisd”. Wilco de F. heeft het schuurtje enkele jaren geleden gekocht met het idee deze te verbouwen, om zijn vader hier in te laten wonen. Toen dat plan van de baan was stond het leeg.

Iemand vroeg vervolgens of hij het schuurtje mocht huren om er meubels in te maken en repareren. Daar heeft hij mee ingestemd, zonder die persoon een huurcontract te laten tekenen. Hij is veel te goed van vertrouwen geweest. Dat was stom, blijkt achteraf. – aldus zijn advocaat Broere

Mede vanwege de gezondheid en zodat de de man zijn bedrijf kan laten doordraaien, heeft de rechter-commissaris besloten Wilco de F. begin deze week vrij te laten. Zijn advocaat geeft aan dat het logisch is dat het OM zijn cliënt als verdachte ziet, het is immers zijn eigendom. Bovendien is er – voor zover hij weet- geen belastend bewijs gevonden en heeft zijn cliënt de meeste spullen al weer terug.

Hij is immers eigenaar, maar uit het onderzoek zal blijken dat hij er niets mee te maken heeft. De man heeft een blanco strafblad, een florerend familiebedrijf dat hij van zijn vader heeft overgenomen, een goed huwelijk en drie kinderen. Hij heeft geen enkel motief. Zo iemand gaat toch geen levensgevaarlijk drugslab beginnen bijna naast de woning van zijn gezin! Hij heeft er niet eens de technische kennis voor. – aldus advocaat Broere

Tegen de politie heeft De F. gezegd dat hij niet in de gaten had dat er een groot drugslab in zijn schuur was gevestigd. Bovendien heeft hij nooit chemicaliën of apparatuur naar binnen gebracht zien worden.

Dat is niet zo raar. Vanuit zijn woning en bedrijf is er amper zicht op dat gebouwtje. Hij zag bovendien wel eens wagens op de oprit staan met meubels, zegt zijn raadsman.

Of Wilco de F. echt niets met de drugsvondst te maken heeft dat moet nog blijken.

Dit is hoe een Braziliaanse drugsbaas woont in de gevangenis.