Het gros van de werkzoekenden scrollt tevergeefs eindeloos op vacaturesite terwijl het vele malen efficiënter en gemakkelijker kan: vraag een vriend, een vriend van een vriend, of een eerdere collega om je CV rechtstreeks naar de juiste persoon door te sturen. Het klinkt heel logisch, maar velen verschuilen zich achter het digitale beeldscherm.

Nog niet overtuigd? Founder en CEO van Beyond.com Rich Milgram zegt:

“If you qualify for an open position, and you are referred, you will get an interview,”

Volg de volgende tips, durf te vragen en ga voor die droombaan.

man man succes 2

Netwerk. Altijd en Overal

De huidige groep werkzoekenden is de kracht van het netwerken uit het oog verloren. De kracht van het netwerken zit in het hebben van goede gesprekken, met goede mensen, vóórdat jullie elkaar nodig hebben. Ontmoet mensen uit verschillende branches, van verschillende bedrijven. Wanneer ze jou vragen om een gunst, help ze. Zelfs wanneer het een bedrijf is waar jij nooit gezien zou willen worden is het van belang deze connecties te behouden en onderhouden. Ooit zal die ene connectie voor jou van essentiële waarde zijn.

Zie de win-win situatie

Mogelijk zie jij het vragen om een referentie als een grote gunst. Stap hier vanaf. Tenzij je zwaar incompetent bent, is het vragen om een referentie juist wat het bedrijf wil. Jij bent namelijk geschikt voor de functie en degene die jou aanbeveelt helpt niet alleen jou, maar ook het bedrijf. Bedrijven willen referenties ontvangen.

Vraag om inside-informatie

Heb je interesse in een bedrijf waar een vriend of connectie werkt? Vraag naar zijn/haar mening over het kantoor en of hij/zij gelukkig is. Zo kom je veel over het bedrijf te weten voordat je actie hebt ondernomen. Dit zal je veel tijd besparen.

Close the deal

Via via heb jij gehoord dat bij dat bedrijf waar een vriend werkt een vacature vrijkomt die jou op het lijf geschreven is. Deze vriend/connectie kan jou helpen om jou brief bij de juiste persoon te krijgen en wat diegene van jou verwacht. Dit geeft jou zoveel voorsprong op andere kandidaten. Onderneem actie.

Natuurlijk moet je zelf shinen tijdens het sollicitatie-gesprek en zal dit gesprek doorslaggevend zijn. Echter zul je altijd een streepje voorhebben op je concurrenten omdat je aanbevolen bent door een intern-persoon. Stop daarom met het urenlang scrollen op vacature-sites. Bekijk je netwerk, ga op zoek naar jou droombedrijf en durf te vragen.

man man succes