De Librije is de enige met drie Michelinsterren
Voor het eerst na lange tijd telt Nederland nog maar één restaurant met een drie sterren-beoordeling van de beroemde keurder Michelin. Tot vorig jaar bezat het restaurant Inter Scaldes in Zeeland drie welverdiende Michelinsterren, maar na het vertrek van de chef-kok is die indrukwekkende beoordeling ingetrokken. De opvolgende chef wist de tent op hoog niveau te houden en wist maar liefst twee sterren los te peuteren bij Michelin. Ook niet slecht, want de Zeelandse eettent bezit daardoor al veertig jaar minstens twee sterren.
Zo’n achttien andere restaurants in Nederland bezitten eenzelfde beoordeling en een tiental restaurants werd voorzien van hun allereerste Michelinster. Er kwam echter geen nieuwe eetgelegenheid met drie sterren bij, wat voor De Librije in Zwolle eigenlijk wel goed nieuws was.
Dit bericht op Instagram bekijken
“Buitengewone keuken is een speciale reis waard”
In 1993 ontving de kok van De Librije voor het eerst een Michelinster. Sindsdien is de kwaliteit van de bediening, het eten en de bereiding kennelijk alleen maar gestegen, want al snel ontving de Maastrichtse zaak een beoordeling van maar liefst drie Michelinsterren. Het team van De Librije wist deze lovende beoordeling zo’n twintig opeenvolgende jaren vast te houden. Een reeks waar voorlopig ook geen einde aan lijkt te komen. Eigenaren Thérèse en Jonnie Boer werden overvallen door het feit dat hun restaurant de enige in Nederland is met de hoogste onderscheiding op het gebied van gastronomie. Om een drietal sterren van Michelin te kunnen ontvangen dient een restaurant een ‘buitengewone keuken’ te hebben. Volgens de beoordelers moet zo’n zaak een speciale (verre) reis waard zijn. Om één ster te krijgen moet de keuken van ‘hoge kwaliteit’ en ‘een stop waard’ zijn. Er zit dus een aanzienlijk verschil tussen de verschillende niveaus en een beoordeling van drie sterren is zeer lastig te verdienen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Punten van beoordeling voor Michelinsterren
Het totale aantal restaurants met minimaal één Michelinster ging sinds de laatste beoordeling een beetje achteruit. Voorheen telde ons land 125 restaurants met minstens één ster, terwijl dat er momenteel nog 122 zijn. Voor restaurants is het belangrijk om te investeren in hun ingrediënten, kooktechnieken, consistentie en harmonie van smaken. De sfeer en het interieur tellen dus niet mee bij de beoordeling van Michelin. Stel dat een restaurant oud en vervallen is, maar de keuken wel indrukwekkende gerechten maakt, kan er alsnog een Michelinster in ontvangst worden genomen.
Wil jij jouw smaakpapillen vaker gaan verwennen, maar ben je benieuwd wat dat doet met jouw portemonnee? Lees dan hoeveel je gemiddeld betaalt bij een restaurant met Michelinsterren.