Je raakt verdwaald door oude gangen en loopt door de oude waterlines van het fort. Echter draait het maar om één stage met de naam Dance Arena, een stage waar men de zon in de ochtend groet en tot 09:00 doorgaat met dansen. Een plek waar alle grote DJ’s binnen de techno scene samenkomen om vier dagen lang een onvergetelijk feest te bouwen.

De Dance Arena

Het Exit Festival is ontstaan uit een honderd dagen durend studentenprotest tegen de toenmalige Servische president Slobodan Milošević in het jaar 2000. Dit gevoel van manifestatie is nog steeds aanwezig wanneer er 25.000 bezoekers op het ritme van de beat hun vuisten in de lucht pompen en marcherend hun danspassen maken. De Arena, de plek waar iedereen een strijder is en als winnaar staat te dansen.

stage dance arenda

Die Hard

Wij als die hards bezochten vier keer de sunrise set van Richie Hawtin,  Maceo Plex, Solomun en Nina Kraviz om het echte gevoel van de Dance Arena te ervaren.

De eerste nacht

Photo10

Techno! De eerste nacht is aan de Belgische Amelie Lens die haar modellencarrière inwisselde voor een aantal kei harde technoplaten. Daarna wordt het stokje overgedragen aan het liefdeskoppel Adam Beyer en Ida Engberg, waarna Richie Hawtin op 48-jarige leeftijd de boel aanveegt tot 08:00. Maar Amelie Lens spant toch echt de troon met deze Acid plaat:


De tweede nacht

Maceo Plex

De beste set wordt gedraaid door Maceo Plex op de tweede ochtend van zes tot acht, en hij weet er echt een feest van te maken. De gehele Arena is fan. De Amerikaanse DJ krijgt dan ook een warm onthaal bij zijn eerste plaat, waardoor iedereen in een euforische staat raakt. Hij sluit de show af met mijn favo plaat van Maceo: Royksopp ‘Sordid Affair’ (Maceo Plex Remix). Check it out:

De derde nacht

DA Day 3 Solomun

De hele dag wordt zijn naam al genoemd op het festival: Solomun. Hij is degene die de derde nacht afsluit. De Dance Arena is tot de nok gevuld en het is lastig een plekje te krijgen. Maar eenmaal een plek gevonden te hebben, gaat niemand meer van zijn jostbare plek af. De tofste plaat die werd gedraaid is er één die nog gereleased moet worden. Echter kan wat speurwerk heel veel opleveren:

De vierde nacht

NINA

Vorig jaar sloot Nina Kravitz de Dance Arena af. Deze beelden gaven mij de doorslag om dit keer naar het EXIT festival te gaan. Ook dit jaar nam deze Russische beuker deze rol op zich. Wat in de reguliere set tijd werd gespeeld was kalmpjes voor haar doen, maar als ze besluit om een uurtje langer door te draaien gaat er een knop om. Het is keihard, het is Thunderdom met heerlijke early hardcore platen. Om 09:00 wordt bij iedereen de laatste energie eruit geperst met Pilldriver:

Volgend jaar EXIT?

Wil jij volgend jaar samen met je vrienden naar EXIT Festival in Servië? Houd dan Festival.Travel in de gaten voor tickets, reisschema’s en informatie rondom het festival

Nooit meer slapen! EXIT krijgt dit jaar nog een vervolg

In dezelfde omgeving als de Dance Arena is er nog een stage: No Sleep Novi Sad. Een kleinere stage waar er iets progressiever wordt gedraaid. No Sleep krijgt een eigen festival dit najaar nog in Belgrado (van 16-18 November). Verspreid over een heel weekend zal het No Sleep Festival een non-stop programma van de beste elektronische acts verzorgen op verschillende locaties in de Servische hoofdstad.

No Sleep

Na drie historische closing sets op EXIT Festival, keert Nina Kraviz in november terug naar Servië om de eerste editie van No Sleep Festival gelijk naar een hoog niveau te tillen. Ook de Britse Berliner Dax J en de Franse I Hate Models staan deze herfst achter de draaitafels in Belgrado. De line-up wordt in de komende maanden aangevuld met het beste uit de elektronische scene, van internationale sterren tot lokale talenten.

De in het oude warenhuis gevestigde ‘New Hangar’ in de haven van Belgrado aan de Donau, zal de hoofdlocatie van het festival vormen. Deze industriële venue, gelegen op slechts 1.500 meter van het centrale Republic Square, moet de nieuwe hotspot worden voor de grootste elektronische events van Belgrado. Op vele andere locaties in de stad kun je tussen 16 en 18 november onder meer terecht bij afterparties, dagfeestjes, tentoonstellingen, workshops en een muziekconferentie. Zo kunnen bezoekers drie keer de klok rond dansen in alle hoeken en gaten van Belgrado, waaronder de bekende clubs Drugstore en 20/44.