De basis

Het eerste dat een werkgever van jou te zien krijgt, is je CV. Wanneer deze dus niet goed is samengesteld en niet precies laat zien wie jij bent en wat je kunt, heb je er niet veel aan. Zoek voorbeeld cv’s op het internet om te zien wat belangrijk is voor op je CV en wat juist beter achterwege gelaten kan worden. Zorg dat hij gemakkelijk te lezen is. Je potentiële werkgever heeft echt geen zin om eerst een puzzel te ontcijferen, voordat hij kan zien wie je bent. De eerste indruk die je CV van jou geeft, bepaalt of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Het design

Je kan er voor kiezen om voor een creatief CV te gaan of om het gewoon lekker simpel te houden. Dit hangt ook van je werkveld af. Wanneer je bij een webdesigner wilt solliciteren zouden ze het waarderen wanneer je een gedesigned CV laat zien. Maar voor een kantoorbaan is dit misschien te overdreven. Een logische volgorde van je CV is ook erg belangrijk. Hij zou niet langer moeten zijn dan twee pagina’s en er moet genoeg ruimte zitten tussen de categorieën, zodat het goed leesbaar blijft.

man man cv

De inhoud

Je zou je nieuwe vriendin waarschijnlijk niet gelijk vertellen wat voor schoenen je had toen je drie was, doe dit dus ook niet bij je potentiële nieuwe werkgever. Het is echt niet nodig om elke rol die je ooit hebt gehad op je CV te plaatsen, houd het relevant. En ben eerlijk! Sommige werkgevers checken wel degelijk of het klopt wat er op je CV staat.

Laat hem checken

Wanneer je zelf helemaal tevreden bent over je CV en je denkt dat hij compleet is, laat hem dan voor de zekerheid toch nog checken door anderen. Het kan zijn dat je dingen over het hoofd hebt gezien die anderen wel zien, omdat je er zo druk mee bezig was. Wanneer anderen ook vinden dat hij compleet is en weergeeft wie jij bent, kun je hem opsturen.

Blijf niet hangen

Afwijzingen horen er nu eenmaal bij helaas. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar vraag wat de reden van afwijzing is. Door deze feedback kan jij jezelf en je CV alleen maar verbeteren en wordt je de volgende keer wel uitgenodigd voor een gesprek.

En als je dan bent aangenomen, creëer je zo de perfecte werkplek.