Cryptocurrency

Misschien klinkt de Bitcoin je wel al bekend in de oren. Het is een voorbeeld van een cryptocurrency, een soort digitale munteenheid. Het zijn zogenoemde onkraakbare versleutelingssystemen, gebaseerd op algoritmes. Een hoop lastige woorden, maar waar het op neerkomt, is dat cryptocurrency een betaalmiddel is zonder dat er machthebbers om de hoek komen kijken. Het is gecodeerd – en dus extreem veilig – wereldwijd en gedecentraliseerd.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de eerste en meest ontwikkelde cryptocurrency met de meeste gebruikers. Het systeem werkt met een enorm bestand aan informatie: de blockchain. Nu bestaan er mensen die het leuk vinden om dit te decoderen, waardoor er meer bitcoins vrijkomen. Scheelt ons weer werk. De bitcoin is in verhouding vrij duur en wordt daarom ook wel het gouden geld genoemd.

Altcoins

Cryptocurrencies anders dan Bitcoin heten altcoins, zoals Litecoin, Ethereum en Ripple. Deze maken allemaal gebruik van dezelfde blockchain die bij Bitcoin wordt gebruikt, maar dan op hun eigen manier. Altcoins staan erom bekend meestal sneller en beter programmeerbaar te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=lD9KAnkZUjU

Litecoin (LTC)

Litecoin wordt na de Bitcoin als tweede beste optie gezien, wanneer je niet gelijk voor het ‘grote werk’ wil gaan. Het voordeel hiervan is dat je er sneller mee betaalt dan ooit tevoren en het relatief goedkoop is. En makkelijk! Wallet app installeren en uitgeven maar. Het enige probleem is dat Litecoins wallets minder veilig zijn dan bij bijvoorbeeld Bitcoins. Hiervoor zijn de Litecoins beter voor het doen van kleine transacties, zoals je dagelijkse boodschappen.

Ethereum (ETH)

Ethereum is vergelijkbaar met het idee van de blockchain, waarbij de Bitcoins in dit geval dan Ether heet. Ether is oorspronkelijk niet ontwikkeld als betaalmiddel, maar als programmeertaal, maar kan wel als ‘geld’ worden ingezet. Het is vooral bedoeld voor de professionele markt, om te investeren, financieren en ontwikkelen van bijvoorbeeld applicaties.

Ripple (XRP)

Een ander terug-van-weg-geweest, goed werkend, peer-to-peer systeem is Ripple. Oorspronkelijk ook niet bedoeld om mee te betalen, maar kan hier wel gewoon voor gebruikt worden. XRP’s worden vooral gebruikt tussen financiële instellingen, om ingewikkelde transacties eenvoudiger te maken en onnodig extra kosten te vermijden.

How to

Coins vinden gaat niet zomaar. In IJsland en China zijn er zelfs hele gebieden volgebouwd met supercomputers op zoek ernaar. Gelukkig kun je ze gewoon kopen, fieuw. Doe dit bijvoorbeeld via de Nederlandse LiteBit. Voor welke ga jij? De Litecoin of kies je voor een investering in de financiële markt? Het is die zaterdagavond verdiepen achter je laptop 100% waard. Wees nieuwsgierig en gij zult beloond worden!