Je eerste ontmoeting met een Croquette vergeet je nooit meer

Vooruit, misschien bewust wel, maar onbewust is het er een die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan. Je bent een jaar of 5/6 en na het zwemmen mag je van je pa of ma een snack uitkiezen. Je kiest een croquette. Waarom je die keuze op dat moment maakt, dat zal voor altijd een raadsel zijn. Toch is het een keuze die de rest van je leven zal veranderen, want, hoe je ’t ook wendt of keert: die krokante rakker zal nooit of te nimmer meer van je zijde wijken.

Toch is het niet daarom dat je die eerste ontmoeting niet vergeten zal. Nee, het is juist de verraderlijke eigenschap van de croquette die ervoor zorgt dat jullie vanaf het eerste moment in een haat/liefde verhouding verkeren. Je hongerige staat doet alle wijsheid vergeten en in een proces van ‘Trial & Error’ zet je vol enthousiasme je tanden in die goudbruine topper. Wat volgt is een intense explosie aan zowel smaak als hitte. Je blijdschap en kwaadheid komen samen in ongelooflijk tempo en voor heel even ben je klaar met de croquette die voor je ligt. Juist dat moment, die achtbaan van emoties, dat is de charme van deze legendarische snack. Het is tevens het punt waarop jullie beiden tot in de eeuwigheid aan elkaar verbonden zullen zijn. Onlosmakelijk en smakelijk – zoals het een iconische snack betaamt.

De iconische croquette in een modern jasje gestoken

Een goede snack overleeft zelfs de meest barre omstandigheden. De croquette functioneert al een ruime tijd als bouwsteen van onze samenleving. Hij verbroedert, hij entertaint en bovenal weet ‘ie zich iedere keer op exact het juiste moment aan te dienen. Toch moet ook het beste paard van de stal wel eens geloven aan de nukken van z’n omgeving. Zo ook de croquette – waar deze voorheen lag te badderen in gloeiend heet frituurvet, wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van ovens om die kleine vriend op te warmen.

Van Dobben 6Deze 2.0-versie, de oven-croquette, kan toch rekenen op enige argwaan, maar niet als het aan Van Dobben ligt. Het merk heeft hun oven-croquette op het niveau frituur-croquette weten te brengen, sterker nog – we zijn geneigd om onze liefde voor de oven-croquette van de daken te schreeuwen. Het is moeilijk om de kwaliteit van deze croquette te negeren. De uitdrukking ‘vroeger was alles beter’ gaat hier beslist niet op. We omarmen deze revolutionaire verandering met alle plezier en daarmee ook die verrukkelijke croquette die nog steeds overweldigend goed smaakt. Omdat je deze sensatie voor je smaakpapillen gewoon in de supermarkt koopt, is het makkelijk om gewoon thuis op de bank of in de luie stoel in de tuin te genieten van jouw croquette-momentje.

Van Dobben 1

Sta eens stil bij de geruisloze band die jullie hebben

Het klinkt misschien raar, maar we durven te garanderen dat je zodra je stilstaat bij de situatie zoals hierboven is omschreven, enorm veel herkenning zal vinden. Want, welke snack is zo uitnodigend én verraderlijk tegelijkertijd? Niets. We hebben het niet over de meest exotische frituur- of ovensnack die je ooit hebt geproefd. Nee, we spreken hier over de essentie van ‘snacken’. De bakermat waar alle creativiteit voor andere, gepaneerde happen uit is ontstaan. De croquette is niet zomaar een snack, het is een richtlijn. Een smaaksensatie en een moment. Denk maar eens aan de momenten waarop je een croquette eet.

Van Dobben 2

Een croquette eet je namelijk nooit gehaast – dat kan simpelweg niet. Indien je jezelf hier wel in herkent, vraag jezelf dan af: ‘Ben ik koud? Ben ik emotieloos en hap ik zonder beleving?’. Het is veel meer dan ‘even snacken’. Meer dan, eventjes een euro of twee spenderen zodat je iets te knabbelen hebt. Zodra je daar bij stilstaat, zodra die realisatie zich meester maakt van jouw denkwijze over croquetten – dan ben je ver genoeg. Het zijn die geluksmomentjes die we, hand in hand met Van Dobben, iedere keer weer mogen beleven.

Van Dobben 3

De warme rundvlees croquette tijdens een zondagmiddag voetbal kijken met vrienden – thuis op de bank welteverstaan. De croquette die jouw stapavond afsluit om 05.00u in de ochtend, terwijl je lachend met anderen de nacht bespreekt, hoe ongelooflijk goddelijk is die kleine goudbruine vriend dan? Het zijn die momenten waarop de croquette excelleert in z’n bestaan. Fenomenaal aan je zijde als die onzichtbare vriend die alleen jij begrijpt. Zoals we zeiden, ongeëvenaard. Een croquette is er juist op de momenten dat je ‘m nodig hebt, zelfs dan is de kans groot dat je je mond gaat verbranden – na de tientallen croquetten die je al hebt mogen consumeren. Dat is de charme waar we over spreken. Iconisch.