Tijdens je sollicitatie wil je goed voor de dag komen
Als je naar aanleiding van je ingezonden sollicitatiebrief wordt uitgenodigd voor een gesprek dan wil je natuurlijk de beste versie van jezelf meebrengen. De stress begint daarom vaak al ’s ochtends voor de kleerkast, omdat je niet goed weet wat je aan zult trekken. Vervolgens wil je tijdens het gesprek een goede indruk achterlaten bij je potentiële werkgever. Eén van de manieren om dat te bereiken is door oprecht en geïnteresseerd over te komen, bijvoorbeeld door vragen te stellen. Daarom is het altijd slim om een vraag paraat te hebben aan het einde van de sollicitatie, als de werkgever vraagt of je nog dingen wil weten.
Deze vraag moet je niet stellen tijdens je sollicitatie
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je absoluut niet moet vragen tijdens een sollicitatie. Volgens de Mark Higgins, CEO van RSE Ventures, is er namelijk één specifieke vraag die je nooit moet stellen tijdens het gesprek, waarvan maar heel weinig mensen op de hoogte zijn. Dit betreft een vraag met betrekking tot het beleid van de organisatie omtrent thuiswerken, iets dat de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. Veel werkgevers stellen dit echter toch niet op prijs: stel daarom nóóit een vraag over thuiswerken tijdens het sollicitatiegesprek. Je zult op een later moment – als je al voor de baan bent aangenomen – namelijk nog uitgebreid de tijd krijgen om de arbeidsvoorwaarden te bespreken en een gedeelte van je werkzaamheden wellicht ook thuis kunnen verrichten.
Met de verkeerde vraag wek je foute verwachtingen
Verder legt Higgins uit dat bepaalde vragen in een sollicitatiegesprek kunnen aansturen op een bepaalde perceptie. Zo kan het stellen van een vraag over het beleid omtrent thuiswerken – al dan niet terecht – de suggestie wekken dat je de verkeerde prioriteiten stelt. Higgins beschrijft het als een absolute red flag: de werkgever krijgt hiermee namelijk het beeld dat je minder toegewijd en gemotiveerd bent dan iemand die veronderstelt maandagochtend vroeg op kantoor te verschijnen. Het stellen van deze vraag kan dus ook ten koste gaan van je eigen kwalificaties, ongeacht je eigen potentie ten opzichte van de concurrentie. Kortom: zorg ervoor dat je een goeie eerste indruk achterlaat bij je sollicitatie, en daarvoor krijg je hoe dan ook maar één kans.