De dunste en lichtste smartphone van dit moment
Het geavanceerde design, de behuizing – zonder frame – waarop de onderdelen direct zijn gemonteerd en het gebruik van koolstofvezel maken deze smartphone de meest vooruitstrevende, lichtste en dunste smartphone op de markt. Zo bevat deze smartphone 7 keer minder plastic dan de gemiddelde smartphone en is het design maar liefst 25% dunner en 35% lichter dan een iPhone 11. Dat dit een flink verschil is, dat merk je direct wanneer je dit nieuwste snufje technologie in handen hebt.
Europa daagt gevestigde orde uit na jarenlang experimenten
Koolstofvezel wordt voornamelijk gebruikt in de auto- en luchtvaartindustrie, waaronder Formule 1-auto’s en de nieuwe Boeing 787 Dreamliner, vanwege de sterke structuur en het tegelijkertijd extreem lage gewicht. Door de elektromagnetische en signaal blokkerende eigenschappen van het materiaal bleek het tot nu toe lastig toe te passen op consumentenelektronica. Na jaren van experimenteren is het Carbon Mobile gelukt om de connectie problemen op te lossen. De dunne en lichte behuizing van het toestel is gemaakt door koolstofvezel te verweven met complementair ‘radio enabled’ composiet materiaal. Dit hybride materiaal wordt HyRECM-technologie genoemd (Hybrid Radio Enabled Composite Material) en betekent een belangrijke doorbraak in de materiaalwetenschap voor de consumentenelektronicasector.
Firas Khalifeh, CEO van Carbon Mobile: “Vandaag is een hele speciale dag voor ons. We hebben jarenlang ontzettend hard gewerkt en nu kunnen we onze smartphone eindelijk laten zien aan de wereld. Met Carbon Mobile willen wij de gevestigde orde uitdagen tot een nieuwe standaard in het gebruik van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel. De introductie van de Carbon 1 MK II is een eerste impuls richting een meer duurzame en superieure manier van productie, waarbij wij als Europese ontwikkelaar het voortouw willen nemen.”
Handgemaakte all-in-one behuizing
Het gebruik van koolstofvezel is niet het enige wat Carbon 1 MK II geavanceerd maakt. Vakmanschap speelt een fundamentele rol in de productie van elke, individuele smartphone. Voor het ontwerp is namelijk gebruik gemaakt van een ‘monocoque’ design, welke met de hand op maat wordt gesneden en gevouwen door een ervaren ingenieur. Deze monocoque functioneert naast behuizing ook als chassis voor montage van onderdelen en als zenuwstelsel voor de smartphone. Wat overblijft is een enkelvoudige structuur die een rol speelt aan de buitenkant én de binnenkant van de smartphone. Een technologie die we nu ook terug zien in Formule 1.
Persoonlijke elektronica moet innovatiever én meer circulair
Al deze goed doordachte handelingen zorgen ervoor dat er bij Carbon Mobile minder dan 5% plastic nodig is voor het samenstellen van de smartphone. De afvalberg van consumentenelektronica bedraagt momenteel 50 miljoen ton per jaar wereldwijd, een belangrijke reden voor Carbon Mobile om door middel van vooruitstrevende technieken en materialen ook de impact op de planeet flink te reduceren. Door klein te beginnen en te innoveren ziet Carbon Mobile het als hun rol om om meer gebruik te maken van geavanceerde materialen in persoonlijke elektronica.
Technische specificaties achter de Carbon 1 MK II
Voor het design is gebruik gemaakt van een aangepaste versie van Corning® Gorilla® Glass 7 van slechts 0,4mm dik, wat bijdraagt aan het dunne ontwerp van het toestel. “Corning® Gorilla® Glass 7 biedt eersteklas valbescherming aan mobiele apparaten,” aldus Scott Forester, Division Vice President, Marketing & Innovations Products, Corning® Gorilla® Glass. “Carbon Mobile heeft bij het ontwerp van de Carbon 1 MK II strategisch gebruikgemaakt van de prestaties van Gorilla® Glass 7 om met een dunnere, lichtere smartphone tegemoet te komen aan de levensstijl van tech-liefhebbers.”
Het toestel is slechts 6,3 mm dik en met 125 gram verrassend licht. Aan de binnenkant doet de Carbon 1 MK II geen concessies. Het toestel draait op Android 10, maar rolt Android 11 over-the-air uit in mei, heeft een krachtige MediaTek Helio P90 Octa-Core-processor met 8 GB RAM en 256 GB intern geheugen. Fotoliefhebbers komen aan hun trekken met het dubbele 4K camerasysteem van 16MP en de selfiecamera van 20MP aan de voorkant. Het 6,01″ AMOLED-scherm heeft een resolutie van 2160 x 1080 pixels.
De smartphone is vanaf 12 maart verkrijgbaar via mobiel.nl, gevolgd door Belsimpel en overige resellers voor een adviesverkoopprijs van € 799,-.