Bruine huid zonder de zon of de zonnebank

Als je in de wintermaanden geen zin hebt in het melkfles-effect, zijn er genoeg opties om ook zonder de hulp van de zon of de zonnebank een kleurtje te behouden. Sterker nog: tegenwoordig heb je de zon helemaal niet meer nodig om bruin te worden, al heeft de zon wel het meest natuurlijk effect op je huid. Maar ja, de zon is er niet in de winter, dus je zult iets anders moeten bedenken. Steeds meer mensen mijden de zonnebank, vanwege een niet al te best imago omtrent de effecten op je gezondheid. Gelukkig zijn er voldoende alternatieve opties, zoals bijvoorbeeld bruiningscrème of zelfbruiner. Als je dat te onnatuurlijk vindt ogen, is er nog steeds geen reden tot paniek. Er is namelijk nog meer, veel meer. Dit zijn de gezonde opties voor een bruine huid in de winter.

Crèmes met bronzer

Waarschijnlijk denk je als eerste aan verschillende cosmetische middeltjes die ervoor kunnen zorgen dat je in de wintermaanden toch bruine benen hebt. Je kunt je huid inderdaad camoufleren met tubes bruiningscrème of een potje zelfbruiner. Deze optie bestaat al een hele tijd, maar heeft helaas een niet al te best imago opgebouwd. Naar verluidt zou het meer kwaad dan goed doen, bijvoorbeeld omdat je huid er oranje van zou uitslaan en omdat het voor nare vlekken zou zorgen. Er zijn inmiddels echter verschillende, kwalitatief goede bruiningscrèmes op de markt gebracht, die zorgen voor een natuurlijke, zongebruinde look en geen oranje waas of vlekken achterlaten.

Zelfbruiner in de vorm van een spray: spray tan

Tegenwoordig worden veel zelfbruiners verkocht in de vorm van een spray, een principe dat ook wel spray tan wordt genoemd. Deze zelfbruiners in de vorm van een spray bevatten een bruinende stof, onder invloed van de organische verbinding dihydroxyaceton. Deze stof wordt gewonnen uit plantaardig materiaal als suikerbieten of suikerriet. Dihydroxyaceton zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag gedurende zes uur langzaam verkleurt. Echter is nog niet bekend in hoeverre de stof schadelijk kan zijn. Niet alleen zou dihydroxyaceton schadelijk kunnen zijn voor de huid, ook zou het inademen van deze stof kunnen leiden tot longproblemen. Als je het risico toch neemt, kun je er voor kiezen om de spray op te laten brengen in een schoonheidssalon. De manier waarop je deze spray aanbrengt luistert namelijk nogal nauw, dus ga er vooral niet zomaar mee experimenteren.

Een bruine huid okrijgen door de juiste voeding

De meest gezonde, maar tevens minst bekende manier om een bruinere huid krijgen is middels voedsel. Er zijn namelijk oneindig veel producten die carotenoïdes bevatten. Dit zijn antioxidanten die natuurlijke kleurstoffen bevatten. Dit stofje is vooral te vinden is heel veel soorten groente en fruit, bijvoorbeeld tomaat, wortel, broccoli, pompoen, rode paprika, zoete aardappel en watermeloen. Een glaasje wortelsap bij het ontbijt kan dus wonderen verrichten! Daarnaast is havermout een echte aanrader als het gaat om het bevorderen van een bruinere huid. Dit bevat namelijk koper, en je raadt het al: dit stimuleert e kleursynthese van je huid. Bovendien zit er veel koper in bijvoorbeeld hazelnoten of paranoten. Neem daarom dagelijks een handje noten, alleen al omdat dit zo gezond is.

Lees ook: dit zijn de slechtste zonnebrandcrèmes volgens de Consumentenbond!